• Erleyne Brookman

13 tips voor meer avontuur in je werk

Meer avontuur in je werk? Allemaal leuk en aardig, denk je misschien.


'Avontuur is geschikt voor mensen die tijd hebben om er op uit te trekken. Maar ik moet gewoon werken voor de kost. Dus dat avontuur, dat is niet voor mij.'


Mag ik je gedachten even onderbreken? Want daar ben je echt zelf bij! Daarom geef ik je maar liefst 13 tips voor meer avontuur in je werk!


1. Start met een avontuurlijk doel

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar avontuur begint met een doel. Om iets te beleven, om verrast te worden, om van het gebaande pad af te wijken.


Avontuur opzoeken is simpel, maar je moet het wel doen! Bepaal aan de hand van onderstaande tips wat je wil doen. Maak niet alleen het voornemen, stel een doel. Zodat je ook echt actie onderneemt.


Avontuur op je werk, avontuurlijk werken
Avontuur kan elke dag, ook op je werk

2. Ga eens ergens anders zitten

Of je nu in een grote kantoortuin zit, of elke dag in een koffietentje. Ook waar je werkt kent altijd een vast patroon. Toen wij flexibele werkplekken invoerden, gingen mensen na een paar maanden toch weer elke dag op dezelfde plek zitten.


We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Schud de boel dus eens op: ga ergens anders zitten. Op een andere werkplek op kantoor. Op een andere stoel in de kantine. Of in een ander koffietentje dan je gewend bent.


Wil je het helemaal een avontuur maken? Ga dan eens op een 'vreemde' locatie werken. Een andere vestiging, het kantoor van de directeur of lekker midden in het bos. Maak er een echt avontuur van.


3. Neem een exotische lunch

Net als je werkplek kan je lunch waarschijnlijk wel wat avontuur gebruiken. Pak je elke dag 3 boterhammen met kaas in je lunchtrommel? Of eet je vaste prik in het bedrijfsrestaurant? Lekker makkelijk toch!


Een exotische lunch hoeft niet moeilijk te zijn. Genoeg inspiratie te vinden om het zelf te maken. Kijk maar:

Geen chefkok? Dan is het juist een avontuur om een keer zelf te koken. Echt geen zin in? Dan kan je altijd iets bijzonders laten bezorgen. Of wandel naar een bijzonder restaurant/broodjeszaak in je lunchpauze.


Avontuurlijk werken ergens anders lunchen
Lunch eens iets of ergens anders

4. Leer iets nieuws

Avontuur gaat over een onverwachte uitkomst én nieuwe dingen beleven. Meer avontuur in je werk gaat daarom verder dan van locatie wisselen of een andere route naar huis nemen. Het gaat ook over zelf nieuwe dingen leren.


Iets nieuws leren is altijd een avontuur: je weet niet wat je te wachten staat. En niet hoe je er op reageert. Daag jezelf uit! Neem een taak over van een collega die je lastig lijkt. Geef een presentatie of pak de leiding in een project. Als het je maar uitdaagt om nieuwe vaardigheden op te doen. Een klein beetje inspiratie:


5. Wandel tijdens de lunch een (nieuw) rondje

Wandelen is gezond! Wist je dat 30 minuten wandelen per dag je bloeddruk al verlaagd? En dat wandelen een geweldige invloed heeft op je humeur? Goede reden dus om ergens in je dag een wandeling in te bouwen.


Is wandelen al een vaste prik tijdens jouw lunchpauze? Vaak loop je dan ongeveer hetzelfde rondje. Probeer eens af te wisselen. Ga dwalen: sla gewoon eens een paar keer een weg in, zonder dat je weet waar je uit komt.


Wandel je nog niet tijdens je lunchpauze? Pak het dan op! Eet onderweg, of verdeel je lunch aan tafel (niet op je werkplek) eten en een tijdje wandelen. Wandelen kan overal. Geen zin in je collega's: wandel een rondje alleen. Zin in een gesprek over andere dingen dan werk: vraag een leuke collega mee.


6. Neem een andere weg naar huis

Als we het dan toch over avontuur buiten kantoor hebben: probeer eens op een andere manier thuis te komen na je werkdag. Opties genoeg......


Neem een ander vervoersmiddel. Kies een keer het openbaar vervoer als je altijd met de auto gaat. Of de fiets. Rijd met een collega mee of leen een andere auto/elektrische fiets/scooter. Stap een halte later in de bus en loop het eerste stuk. Je kan meer dan je denkt.


Neem een andere route!

Spreekt een ander vervoermiddels je niet aan? Of heb je die mogelijkheid niet? Dan kan je altijd nog een andere route nemen. Een keer niet je navigatie op de snelste optie, maar bijvoorbeeld snelwegen vermijden. Of dwaal eens een half uurtje op de fiets door de stad. Meteen de ultieme me-time, zo vlak na je werkdag.


avontuurlijk werken op een andere manier naar je werk reizen
De reis naar je werk als mini-roadtrip

7. Spreek een vreemde aan

Of je nu de hele dag achter hetzelfde bureau zit met dezelfde collega's naast je. Of dat je juist omringd wordt door mensen die je niet kent: een vreemde aanspreken is altijd een klein avontuur.


Het gaat namelijk om de verbinding. Dus niet aanspreken met 'Hallo' en allebei weer verder. Probeer iets te ontdekken bij die ander wat je nog niet wist. Stel een vraag aan iemand die je al kent over iets wat je altijd al wilde weten. Of juist iets totaal onzinnigs.


Je kan natuurlijk ook een totale vreemde aanspreken. Iemand die toevallig naast je zit in de bus of trein. Of die je bij het benzinestation tegen komt. Het hoeft geen diepteinterview te worden. Begin klein, als je de lol te pakken hebt, bedenk je vanzelf wel nieuwe vragen.


8. Maak er een spel van

We spelen veel te weinig. En we nemen het leven veel te serieus. Door te spelen kan je van alles een avontuur maken. Dat kan door met je hele bedrijf van je werk een spel te maken. Dat noem je Gamification. Lees hier hoe je van je werk een coole game maakt.


Is dat in jouw werk een stap te ver? Van je werk een spel maken, regel je makkelijk zelf. De kenmerken van spelen: snelle feedback, duidelijke resultaten, maak er een competitie van. Dat laatste kan ook een competitie met jezelf zijn.


Zo werkte ik tijdens de overgang van de gulden naar de euro (ja, oma vertelt....) bij een grote winkel. Mijn enige taak: alle prijsstickertjes verwisselen! Geestdodender kon niet. Maar toen ik er een spel van maakte om elk uur het aantal vervangen stickers te overtreffen, werd het dragelijk. Maak van je werk een spel: serieus zijn kan altijd nog.


9. Maak expres een fout

De gruwel, een fout maken! Als je lichtelijk perfectionistisch bent, zoals ik, is dit je ergste nachtmerrie. Toch horen fouten erbij, zeker als je op avontuur wil. Zonder de moed om fouten te maken, kan je namelijk niks nieuws of onverwachts uitproberen.


Dan kan je daar maar beter aan wennen! Natuurlijk probeer je dat niet als van je werk iets heel belangrijks afhangt. Niet op het moment supreme bij die ene presentatie waar je maanden aan werkte. Of nog erger: als andere mensen van jouw werk afhankelijk zijn.


Expres fouten maken doe je om je eigen flexibiliteit te oefenen. Maak eens express een spelfout in een e-mail. Of loop de verkeerde vergaderruimte in bij een meeting. Bereid je niet voor op een vergadering en kijk welke kant het gesprek dan op gaat. Durf eens wat risico te nemen, wie weet wat het brengt.


10. Ga niet naar huis

Blijf op kantoor slapen. Organiseer een pizza- en gameavond voor je collega's. Ga met zijn allen of met 1 collega uit eten om het over iets anders te hebben dan werk.


Of zoek het nog avontuurlijker: in plaats van naar huis te gaan, ga je op een doordeweekse dag kamperen! Of in je auto slapen, in een airbnb bij andere mensen thuis. Wie heeft gezegd dat avontuur thuis hoort in het weekend? Je werkt 8 uur per dag, dan heb je nog 16 uur over om het eens heel anders dan anders te doen.


Kamperen Camping tijdens je werk
Ga kamperen op een werkdag

11. Houd een avontuurlijke vergadering

Hoeveel van je werkweek zit je in vergadering? Ik hoef het antwoord niet te weten: het is altijd te veel! Want de meeste vergaderingen zijn vooral saai. Natuurlijk is overleg belangrijk, maar waarom moet het altijd zo langdradig en suf.


En dat terwijl je ook van een vergadering een avontuur kan maken. In de letterlijke zin: ga lekker naar buiten. Houd een wandelvergadering of boek een avontuurlijke locatie. Vergader bij één van je collega's in de achtertuin. Je bedenkt zo 10 manieren om de omgeving te veranderen.


Avontuurlijk vergaderen zit niet alleen in de omgeving, het zit ook in hoe je vergadert. Werk je met een vaste agenda, lange memo's en eindeloze excelsheets? Bedenk een manier om de informatie op een andere manier te delen: maak een vlog, een infographic of een podcast.


Sommige vergaderingen lenen zich prima voor andere werkvormen. Vooral als je op zoek bent naar nieuwe ideeën.


Opvallend: veel tips om creatief te vergaderen, maar avontuurlijk vergaderen in Google levert vooral avontuurlijke locaties op.....misschien ook eens een blog aan wijden!


12. Zet je telefoon een tijdje uit

Ben jij altijd bereikbaar? Voor je baas, je collega's of zelfs voor je thuisfront. Wist je dat je telefoon in het zicht je al dommer maakt? Reden genoeg dus om je telefoon uit te zetten en weg te leggen.


De telefoon uitzetten is voor sommige mensen al een avontuur! Heb je er geen probleem mee om je telefoon uit te zetten, dan heb je nog steeds voordeel bij deze tip. Doordat je niet meer afgeleid bent, heb je tijd en energie over voor dingen waar je extra energie van krijgt. Of om monotasking je werk vlotter af te krijgen, zodat je lekker eerder weg kan of een rondje buiten kan lopen. Telefoon uit dus!


13. Luister naar je lijf (en dan echt!)

Avontuur houd je alleen vol als je echt luistert naar je lijf. Avontuur is inspannend, buiten je comfortzone en onverwacht. Je routines achter je laten, kost je energie. En dus is het belangrijk dat je oplet hoeveel je kan hebben.


2 dingen om op te letten als je meer op avontuur gaat in je werk

De eerste: ben je moe? Leer om uit te rusten, niet om te stoppen! Avontuur is vermoeiender dan elke dag volgens een vast patroon dezelfde dingen doen. Dus, houd er rekening mee dat je op sommige dagen moe bent. Geen probleem, dat betekent dat je extra rust nodig hebt. Niet dat je stopt met avontuur opzoeken!


Het tweede: vermoeidheid ontstaat soms juist door lange tijd hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld doordat je lang achter je beeldscherm werkt. Dan is het juist een teken om even iets anders te gaan doen. Een rondje wandelen bijvoorbeeld, of een praatje maken met iemand.


Het belangrijkste is om het verschil tussen deze 2 te herkennen: ben je moe van te veel uitdaging of van te weinig?


Avontuur op je werk grote avonturen
Het gaat niet om hoe grote avonturen, het gaat om beginnen met avontuur

Avontuur mag klein beginnen

Zoals je leest, is meer avontuur in je werk makkelijk bereikbaar. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen. Of de wereld rond te reizen als digital nomad. Meer avontuur in je werk betekent vooral bewust dingen anders doen.


Een beetje uit je vaste patronen komen. Zodat je met een frisse blik naar je eigen werk en leven kijkt. Op naar misschien wel een veel groter avontuur. Met welk avontuur ga jij beginnen op je werk?


30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven