• Erleyne Brookman

5 podcasts voor werkende vrouwen

Je persoonlijk ontwikkelen terwijl naar je vakantiebestemming rijdt of je in de file staat? Of aan het hardlopen bent, aan het strijken of de hond uitlaten? Het kan! Via podcasts luister je naar de beste en meest inspirerende zakenmensen, krijg je praktisch advies of geniet je van heerlijke persoonlijke verhalen en struggles van like-minded vrouwen! Ik zet mijn favoriete podcasts voor werkende vrouwen voor je op een rijtje.

1. Women at work

Als ik ooit zelf een podcast ga maken, moet het deze podcast zijn! Harvard Business Review is sowieso een van mijn favoriete magazines. Niet voor niks is hun slogan ‘Ideas and Advice for Leaders’. En dat maken ze op veel vlakken waar. Daarom was ik super enthousiast toen ik ontdekte dat ze een speciale podcast hebben voor werkende vrouwen!

De podcast behandelt allerlei onderwerpen waar vrouwen mee te maken krijgen in hun loopbaan: van mannen die ze niet laten uitpraten tot hoe je relatie je carrière kan helpen of schaden. Juist door de grote hoeveelheid onderwerpen weet je bijna zeker dat het issue waar jij mee zit al een keer behandeld is.


De presentatrice Amy Bernstein en Amy Gallo kende ik al van HBR Ideacast. Ze brengen ten eerste veel wetenschappelijke kennis mee vanuit hun rol binnen Harvard Business Review. Maar dat is niet alles. Het is echt een genot om ze vanuit hun persoonlijke ervaring die wetenschappelijke kennis te horen vertalen naar de praktijk. Dat maakt het fijn om naar te luisteren, maar geeft je ook meteen het gevoel dat je niet de enige bent die tegen problemen aanloopt. Inmiddels zijn er 5 seizoenen, dus genoeg te luisteren. Kleine waarschuwing: niet geschikt tijdens het autorijden/hardlopen, ik wil elke 5 minuten aantekeningen maken!


2. New female leaders podcast


Een specifieke podcast voor werkende vrouwen heb ik in Nederland nog niet gevonden. Maar wel één voor vrouwelijke leiders. Caroline Glasbergen interviewt in haar New Female Leaders podcast vrouwen (en heel soms mannen) die een leiderschapsrol hebben in onze samenleving. Als ondernemer, in de zakenwereld in loondienst en/of als thought leader.


Anders dan bij de Women at work podcast houdt Caroline interviews met personen. Hier bestaat elke podcast dus uit een inspirerend gesprek en zijn de afleveringen niet thematisch ingedeeld. Het maakt de verhalen persoonlijk en verbindend: niet het onderwerp staat centraal, maar de mens achter het verhaal. Dit is voor mij echt een podcast voor tijdens het hardlopen. Af en toe zie je me door de bossen rennen met een glimlach op mijn gezicht en dan weer met een groot vraagteken boven mijn hoofd. De persoonlijke stijl van interviewen van Caroline zorgt voor diepgang en een wervelwind aan inzichten.


De gasten komen uit alle sectoren. Veel zijn ondernemer, maar er zijn ook vrouwelijke leiders die in loondienst werken. Allemaal hebben ze een bijzondere boodschap en geven ze direct praktische inzichten die je kan toepassen in jouw loopbaan. Of je nu zelf ondernemer of in loondienst bent. Lekker van genieten op lange zomeravonden is mijn advies! Super leuk: Caroline is ook bezig met een boek. Over dat proces post ze regelmatig op Instagram.


3. De Innovatie wasstraat


Voor vrouwen die meer willen dan de status quo handhaven in hun werk! Een podcast vol inspiratie over innovatie. Ik ben een beetje bevooroordeeld over deze podcast. Niet alleen was ik zelf al eens te gast, ik ben ook al heel lang fan van Kim Spinder. Een paar jaar geleden mocht ik met haar samenwerken en sindsdien hebben we af en toe contact. Kim brengt overal waar ze komt nieuwe inzichten en bakken energie op gang. Tegelijkertijd kent ze de realiteit van veel bedrijven. Haar adviezen zijn dus niet alleen op mooie praatjes gebaseerd. Juist haar jarenlange ervaring met innoveren bij allerlei soort organisaties zie je terugkomen.


Maar over de podcast! In ‘De innovatie wasstraat’ interviewt Kim over innovatie bij organisaties. Dat kan gaan over innovatie vanuit managementperspectief. Bijvoorbeeld over het managen van transities of invoeren van zelforganisatie. En ook over technologische innovaties, zoals digitaliseren en datagedreven sturing. Een hele waslijst (pun intended) van onderwerpen. Als je zelf wil starten met innovatie binnen je organisatie, manager bent van een verandering of meer wil weten over de invloed van technologie op ons werk en leven, is deze podcast echt een aanrader.


Kim interviewde mij over de rol van angst bij verandering. Over hoe je angst kan inzetten om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. En over welke plek emoties hebben in nieuwe vormen van leiderschap in organisaties. Oh ja, en ook nog over de rol van vrouwen natuurlijk. Ons gesprek kan je hier terugluisteren. Kim schreef ook een super compact boek over innoveren. Voor als je haar adviezen in één document bij de hand wil hebben: Het kleine innovatieboek

4. Succesvol balanceren


Nog een podcast waar ik zelf te gast was! De podcast ‘Succesvol balanceren’ zit vol inspiratie voor werkende ouders. In de interviews stelt Caroline Schenk aan mensen (mannen en vrouwen) die in hun vak op topniveau werkzaam zijn én succesvolle ouders de vraag: ‘Hoe doe jij dat dan?’


In haar podcast interviewt Caroline een keur aan succesvolle mensen. Van zakenmensen tot IC-verpleegkundigen. En ook avonturiers, freelancers, journalisten, schooldirecteuren etc. etc. Leuk om eens iemand op te zoeken die in jouw vak super succesvol is. Hoe combineert die persoon het (zakelijke) succes met haar/zijn gezin? Ik vond het vooral interessant om te horen hoe mensen vanuit hun vakgebied lessen voor hun gezinsleven oppakken. Je leidt geen twee levens: je leidt één leven en je bewust zijn van de lessen uit privé en zakelijk en die uitwisselen brengt verrassende inzichten. En meer geluk en plezier.


De gesprekken zijn regelmatig best emotioneel. Mensen vragen naar hoe ze hun tijd en energie verdelen tussen werk en thuis legt blijkbaar dingen bloot. Ik kan met bewondering luisteren naar de manier waarop gasten zich daarin heel kwetsbaar durven opstellen. Ik vond het zelf verhelderend om de vragen van Caroline te beantwoorden. Het heeft me geholpen mijn eigen overtuigingen over moeder en zakenvrouw zijn onder de loep te nemen. Ons gesprek kan je hier terugluisteren. Wil je zelf aan de slag met meer balans in je gezin en tussen je werk en je gezin. Caroline schreef een super praktisch boek om je daarbij op weg te helpen: Boek voor ouders. Over haar boek schreef ik eerder deze blog.

5. HBR Ideacast


Last but not least: de podcast die iedere werkende eigenlijk moet volgen: HBR Idea Cast. Dé podcast van Harvard Business Review. Het magazine met inspiratie en adviezen voor leiders. Het is duidelijk, ik ben fan! De podcast besteedt aandacht aan actuele onderwerpen, zoals recent maatschappelijk verantwoord ondernemen in corona-tijd. En biedt daarnaast een inkijk in achtergrondartikelen en uitgaven van wetenschappelijke kennis door HBR zelf of andere bekende uitgevers.


Het voelt als de meest verantwoorde snack van de dag. Daarmee doe ik de diepgang van de podcast eigenlijk te kort. Want de kennis gaat verder dan hapklare toe te passen snippers. Maar de toegankelijkheid van de kennis is enorm. De podcast blinkt uit in het eenvoudig uitleggen van wetenschappelijke inzichten over o.a. bedrijfskunde, verandermanagement en inclusie. Regelmatig schaf ik boeken aan naar aanleiding van de podcast, omdat ik nieuwsgierig ben gemaakt. Een perfecte commerciële formule, maar ook een richtingwijzer in het oerwoud van zakelijke literatuur waar je makkelijk in verdwaalt.


Af en toe zie je onderwerpen uit de HBR Ideacast ook terugkomen in mijn blog. Omdat de gesprekken meestal vanuit Amerikaans perspectief gevoerd worden, leidt het bij mij regelmatig tot overdenkingen hoe de kennis toepasbaar is in onze cultuur. Aanleiding om er iets over te schrijven. Als je meer achtergrond wil, is de website van harvard business review altijd interessant. Een bepaald aantal artikelen kan je gratis lezen. Een (tijdelijk) abonnement is aan te raden als je vaak informatie van ze opzoekt en gebruikt.


Voor zover mijn favorieten! Heb je zelf een mooie aanvulling? Laat het me weten via de reacties.

128 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven