• Erleyne Brookman

Boek voor ouders: hoe je gezin in een flow komt

Bedrijven geven gemiddeld 1.100 euro per persoon per jaar uit aan de opleiding van hun werknemers. Dat is een enorm bedrag voor heel Nederland! Tijdens deze opleidingen leer je kennis en vaardigheden die je specifiek voor je baan gebruikt. Een (groot) gedeelte van deze opleidingen geven je ook vaardigheden op het gebied van timemanagement, persoonlijk leiderschap en meer (werk)geluk. Zodat het werk goed, efficiënt en effectief gebeurt voor jou en je collega's. We streven naar flow in onze bedrijven en teams. Maar streef je ook naar flow in je gezin?


Hoeveel investeer je in je rol als ouder?


Toen ik het boek 'Boek voor ouders' van Caroline en Donald Kwint-Schenk las, was ik net te gast geweest in de podcast van Caroline over succesvol balanceren. In de podcast interviewt zij ouders, waarvan andere ouders zich waarschijnlijk afvragen: 'Hoe doen ze dat dan?' Bijvoorbeeld een topfunctie in het bedrijfsleven combineren met een druk gezin, veel sporten en vrijwilligerswerk. Of in deze tijd: een verpleegkundige op de IC, waarvan de partner ook in de zorg werkt. Ons gesprek ging over mijn rol als co-ouder in combinatie met een directiefunctie en mijn alpinisme (je kan het hier beluisteren).


Caroline stelde me de vraag welke vaardigheden ik als ouder gebruik, die ik in mijn werk had geleerd. Een vraag die me eigenlijk nogal verraste. Want daar had ik nog nooit over nagedacht. Mijn eerste reactie was vanzelfsprekend: organiseren en plannen. Ik ben een ontzettende controlfreak als het om tijd gaat. En om alles te combineren ben ik dat op alle vlakken in mijn leven. Maar al pratende kwam ik erachter dat ik eigenlijk best veel over en weer leer en in een andere context gebruik. Van managen zonder macht en geweldloos communiceren tot de les dat geven je het gelukkigst maakt en meer oog hebben voor het individu. Dat bracht me tot de vraag: hoeveel investeer ik eigenlijk in mijn rol als ouder?


De conclusie was teleurstellend: weinig tot niks. Ik lees regelmatig opvoedboeken, maar daar blijft het dan bij. Terwijl goed presteren als ouder helemaal bovenaan mijn prioriteitenlijst staat. Hoger dan goed presteren als directeur of alpinist. Dat is een paradox die veel ouders herkennen, heb ik inmiddels geleerd.


Je bent al veel verder dan je denkt


Het 'Boek voor ouders' liet me zien dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Je investeert misschien letterlijk, in de zin van cursussen of persoonlijke coaching, minder in je rol als ouder. Maar heel veel van wat je leert in je loopbaan is direct toepasbaar in je gezin en opvoeding. Het boek laat zien hoe je het werk wat je in je persoonlijk leiderschap en je ontwikkeling als teamlid stak bijna 1-op-1 overdraagbaar is naar je privé-situatie. Voor mij kwamen er heel veel bekende managementtheorieën en lessen over persoonlijk leiderschap en effectiviteit voorbij. Met mooie inspirerende quotes, eenvoudige uitgewerkte opdrachten en steeds helder het verband tussen de bedrijfsmatige insteek en de vertaling naar je gezin.


Opdrachten? Ja, net al je in je loopbaan en team aan het werk moet blijven om maximaal te genieten en te presteren, werkt dat in je gezin ook. De opdrachten helpen je om concreet te maken wat je wil, waarom je eigenlijk gekozen hebt voor een gezin (confronterend!) en om het gesprek daarover aan te gaan met je eventuele partner en natuurlijk je kinderen. Een bijzonder gesprek om met je kinderen te voeren. Daar kom je ook meteen tot de kern van het werk van Caroline en Donald: je kinderen ook verantwoordelijkheid geven over hun eigen gevoelsleven en dat van je gezin als geheel. Want alleen daardoor ontstaat balans.


Ik moest meteen denken aan de 'Cirkel van Invloed' van Stephen Covey. Hoewel deze theorie niet in het boek opgenomen is, staat hij voor mij wel symbool voor de boodschap die ik meenam. Met je kinderen in gesprek blijven over waar zij zelf invloed op hebben (hun eigen gevoel, een gedeelte op de sfeer in het gezin) en waar ze wel betrokken bij zijn, maar waar hun invloed klein op is (het gevoel van anderen over henzelf of over situaties) en hoe ze daar emotioneel mee om kunnen gaan. Een gesprek dat ik eigenlijk regelmatig voer met mijn dochter, maar nooit zo expliciet koppelde aan de theorie die ik in mijn werk regelmatig expliciet toepas. Het boek helpt me niet alleen bij het toepassen van hun eigen werk, Caroline en Donald zetten me ook aan het werk met zaken die ikzelf heb geleerd door de jaren heen.


En dan nog even over de vogels!


Denk je - net als ik heel lang - dat je kind waarschijnlijk een kleine kopie is van jezelf? Ik heb inmiddels geleerd dat dat zeker niet het geval is bij mijn dochter. Dat heeft me aardig wat hoofdbrekens gekost. Niet alleen het besef, maar vooral ook hoe we het beste met elkaar communiceren. Want 2 verschillende persoonlijkheden zenden en ontvangen boodschappen heel anders. Had ik toen maar gedacht aan het DISC-model! Dat had ons zeker geholpen.


In het 'Boek voor ouders' vertalen Caroline en Donald DISC met verschillende vogelsoorten. Door gebruik te maken van de eigenschappen die we die vogelsoorten toekennen, maak je eenvoudig duidelijk dat mensen nu eenmaal anders denken en ervaren. Dat geeft een makkelijk handvat om met je kind(eren) hierover in gesprek te gaan. Het helpt mij enorm om mijn dochter te zien als een gezellig babbelende papegaai in plaats van als een meisje wat door haar geklets al het andere om zich heen vergeet. In een tijd dat we allemaal op elkaars lip zitten in thuis-quarantaine een welkome manier van denken.


Tot slot: wat me nog meer opviel


Ik vind het 'Boek voor ouders' een prachtige aanvulling in mijn boekenkast. Omdat het een werkboek is, pak ik het er regelmatig bij als ik ergens tegenaan loop. Soms om een stukje inspiratie uit de tekst te halen, soms om een oefening nog eens te herhalen. Hoewel ik enorm gestructureerd ben, ben ik nog niet zo ver dat ik het advies uit het boek om een gezinsplan te maken, naleef. Misschien komt dat nog, misschien lukt het als de situatie rondom het corona virus wat normaler is geworden. Voor ouders die zelf al met een persoonlijk plan werken om hun doelstellingen te bereiken, is de stap naar een gezinsplan misschien kleiner. Ik ben daar wel mee bezig in mijn hoofd, maar kom over het algemeen niet genoeg toe aan het uitwerken (note to self: begin daar eens mee!).


Wat me af en toe liet glimlachen was het consequente wisselen tussen 'hem' en 'haar' in de tekst. In plaats van vanzelfsprekend 'hij/hem' te gebruiken, of dit wel structureel te doen en ergens in de tekst te zetten dat daar ook 'zij/haar' gelezen kan worden. Dat het me opviel zegt misschien iets over de meeste boeken die ik lees. Waar het nog altijd 'hij/hem' is en er talig geen aandacht is voor gendergelijkheid. Mooi om te zien dat deze schrijvers daarin een duidelijk, en toch heel subtiel, statement maken.


Heb je een paar uurtjes de tijd om aan je rol als ouder en de flow van je gezin te werken? Ik kan je het 'Boek voor ouders' aanraden. Je bestelt het bij de bekende boekensites of op de site van de auteurs zelf. Meer informatie over de coaching en opleiding van succesvol balanceren vind je hier.


36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven