• Erleyne Brookman

De kracht van kleine gewoontes

In mijn laatste blog vertelde ik dat ik veel tijd steek in het organiseren van mijn leven. Dat klinkt neurotisch, en dat is het soms ook wel. Bij veel activiteiten vraag ik me af: kan dit handiger? Kan dit efficiënter? Toen ik het boek 'The Lean Startup' las, bleef me vooral bij dat constant zoeken naar procesverbetering voor andere mensen blijkbaar niet normaal was. Ik weet het, het maakt me verschrikkelijk irritant voor de mensen om me heen.


Discipline wordt overschat

Hoe bereik je doelen? Door vol te houden! En hoe zorg je ervoor dat je volhoudt? Waarschijnlijk denk je nu aan discipline, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Want dat zijn waarden die we koppelen aan het woord discipline. Het zijn ook waarden die sterk samenhangen met jouw eigen persoonlijkheid. Discipline gaat over de vraag hoe hard je bereid bent te werken, hoe goed je vol kan houden en of je na tegenslag jezelf weer op het juiste pad krijgt. Dat vraagt nogal wat.

Denk maar eens aan het laatste goede voornemen dat je had met Nieuwjaar. Niet gelukt? Dat geldt voor de meeste mensen: goede voornemens sneuvelen gemiddeld na 18 dagen.....Net zoals de meeste mensen start je vol goede moed aan, in je enthousiasme verzin je plannen en spreek je met jezelf af dat je het deze keer echt vol gaat houden. Dan komt het echte leven om de hoek, en wordt het een stuk lastiger dan je allemaal dacht.


Door een wijziging in de omstandigheden lukt het je ineens niet meer om je aan je goede gewoonte te houden. Je pakt toch weer die snack, slaat het hardlopen maar een avondje over, of je valt uit tegen je kind. Gebrek aan discipline? Ik denk het niet. Het was niet je discipline die je in de steek liet. Het was je leven en je omgeving die je op het verkeerde spoor zette.


Waarom ik mijn hardloopschoen bij de achterdeur laat staan

Maar als het dan niet aan mijn gebrek aan discipline ligt, waar ligt het dan aan? Het simpele antwoord? Waarschijnlijk maak je het jezelf veel te moeilijk. Het is dé boodschap die ik haalde uit het boek 'Elementaire gewoontes' van James Clear. Je leven anders inrichten en je resultaten behalen, doe je volgens Clear niet door discipline. Maar door je leven zo in te richten dat kleine gewoontes die het verschil maken, makkelijk worden.


Toen ik het boek luisterde, hoorde ik veel van terug van wat ik eigenlijk al toe pas. Of in ieder geval probeer toe te passen. Zo richt ik mijn omgeving zo veel mogelijk in zodat goede keuzes makkelijk worden. Ik schreef al eerder dat ik mijn hardloopschoenen bij de achterdeur laat staan. Dat lijkt luiheid (en soms is dat het ook wel), maar het is ook een truc. Ik ben gek op hardlopen, maar de deur uit gaan, kost me moeite. Zeker als het niet zo lekker weer is. Door mijn schoenen in de deuropening aan te doen, voorkom ik dat ik terug plof op de bank. Ik sta al met 1 voet buiten de deur!


Die les pas ik toe in veel elementen van mijn leven. Mijn gewichten en loopband staan midden in de woonkamer. Zo word ik er constant aan herinnerd dat ik nog moet trainen. En is beginnen met trainen makkelijk: ik hoef nergens naar toe! Ik pas het ook toe in mijn werk. Ik werk vaak lange tijd geconcentreerd aan grote projecten. Dan leg ik bewust mijn telefoon weg, soms zelfs op vliegtuigstand. Alle notificaties zet ik uit: zowel op mijn laptop als op mijn telefoon. Ik check mijn berichten en mails regelmatig, maar wel op tijden dat ik de ruimte heb. Zodat ik niet afgeleid raak van wat ik eigenlijk wilde doen.

Kleine stapjes om meer uit je leven te halen

Maar goed, je omgeving zo inrichten dat je gedrag makkelijk wordt, is één ding. Dan moet je het ook nog gaan doen natuurlijk! De drempel op in actie te komen, kan nog steeds te groot zijn. Dat hangt ook samen met hoe we denken dat verandering werkt. Je wil vanaf nu zaken echt anders aanpakken. Dus maak je grote plannen, gooit je rooster om, haalt alleen nog maar gezond eten in huis. Je weet zelf wel een voorbeeld van hoe je dat aanpakt. Maar dat zorgt er juist voor dat de kans dat je het niet volhoudt groter wordt.


Radicaal anders gaan leven, vraagt een enorme wilskracht. Nieuwsflits: die hebben we - als mensheid - niet. Dus is de weg naar structurele verandering er eentje van kleine stapjes, die je makkelijk kan volhouden. Het meest treffende voorbeeld uit het boek van James Clear: starten met sporten. Niet door elke dag een uur naar de sportschool te gaan. Maar door de activiteit terug te brengen naar 2 minuten. Dus bijvoorbeeld alleen je sportschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Ook als je wel gemotiveerd ben om door te gaan, ga je na 2 minuten weer naar binnen. In de loop van de tijd breid je de tijd uit naar 5 - 10 - 15 minuten. Tot je ineens elke dag echt aan het sporten bent.


Het belangrijkste is om de ketting van actie niet te verbreken. Door elke dag iets kleins te doen, ben je elke dag bezig met je gewoonte. De gewoonte wordt onderdeel van je identiteit (zie ook mijn laatste blog over jezelf zien als sporter). Ga je een keer de fout in? Geen probleem, wees niet te streng voor jezelf. Maar zorg dat het geen gewoonte wordt: de volgende dag pak je het meteen weer op.Welke kleine gewoonte ga jij aanpassen?

Ik vond het boek van James Clear een enorme inspiratiebron! Nou ben ik al aardig op weg met allemaal goede gewoontes en regie nemen over mijn omgeving. Met behulp van de adviezen, probeer ik elke dag te schrijven. Om deze blog ook nog beter te vullen en consistenter bij te houden. Help je me mee? Als je te lang geen verhaal leest, trek dan even aan de bel. Ik probeer elke dag 5 minuten te schrijven en vooral op tijd te stoppen. Wat ga jij aanpakken?

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven