• Erleyne Brookman

Doorgroeien? Leer je cijfers kennen!

Bijgewerkt op: 19 sep 2020

Als je blog start met een schaamtevolle bekentenis, dan weet je dat dit onderwerp vast bij meer mensen speelt. In het begin van mijn carrière gaf ik niks om financiën. Sterker nog, tijdens mijn middelbare schooltijd en zelfs tijdens mijn studie had ik het vak economie op slinkse wijze ontlopen. Op mijn assessment voor een sales-baan scoorde ik op 'money-driven' 1 punt op een schaal van 0 tot 10.


Hoewel ik met gemak jaarrekeningen en balansen doorgrondde (ik scoorde wel dikke cijfers voor wiskunde btw), werd ik er zelf helemaal niet door gedreven. Pas veel later ging ik de waarde van financiële prestaties inzien. Ruim op tijd om er geen last van te hebben, maar misschien had ik er beter aan gedaan om het wat eerder op te pakken. wil je doorgroeien? leer je cijfers kennen!Vrouwen en rekenen: een hardnekkig vooroordeel


Meisjes zijn slechter in wiskunde. Vrouwen hebben een gat in de hand. Vrouwen zijn onbeheerste shoppers. Er zijn hardnekkige vooroordelen over vrouwen, rekenen en geld. Die komen niet alleen uit de zakenwereld trouwens. Vrouwenbladen houden die vooroordelen bijvoorbeeld ook in stand, zo bewees onderzoek van de Britse Starling Bank.


In onze maatschappij gaan we er vanuit dat vrouwen minder goed zijn in rekenen en wiskunde dan mannen. Dat vooroordeel op zichzelf leidt tot een self fulfilling prophecy, zo legde ook Ionica Smeets een paar jaar geleden uit in een column in Kek Mama. Zonde, want niet alleen zijn cijfers leuk en interessant om mee te werken. Inzicht in cijfers is essentieel om verder te komen in je loopbaan. Of het nou in het bedrijfsleven, de publieke sector of als ondernemer is. Inzicht in cijfers voor je organisatie ontwikkel je door 2 vaardigheden te combineren: rekenen (wiskunde) en economische kennis. Daar heb je geen wiskundeknobbel voor nodig, dat vraagt wat zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Je gaat er veel plezier aan beleven.


Waarom de financiën cruciaal zijn om door te groeien


'Maar ik doe het natuurlijk niet voor het geld,' verzekerde een vriendin me een paar jaar geleden. Dat is prima als je het geld niet nodig hebt (misschien heb je wel een familiefortuin, waar je jezelf mee kan bedruipen), maar de meeste mensen zitten niet in die positie. Net als de meeste organisaties. Ik ben de laatste om te zeggen dat alles gedreven moet worden door geld. Lees de 1e alinea van dit stuk nog maar eens door. Maar net doen of het niet belangrijk voor je is, is jezelf voor de gek houden. Zeker als je door wil groeien binnen een organisatie of vakgebied.Hoe je organisatie er financieel voor staat, is natuurlijk ontzettend belangrijk. Voor jou als individu, omdat je graag salaris ontvangt elke maand. Voor de organisatie als geheel, omdat het bepaalt of het in de toekomst bestaansrecht heeft. En op basis daarvan nog een keer voor jou als ambitieuze medewerker: alleen in organisaties die een toekomstperspectief hebben, zijn er kansen om door te groeien! Investeringen te doen in mooie projecten of in hun medewerkers. Heel belangrijk dus dat je weet wat er speelt en wat jouw aandeel is in de financiële toekomst van je organisatie.


Daarnaast bieden de financiën een objectieve maatstaf voor de omvang en prestaties van je organisatie. Ik moest ontzettend wennen aan de manier waarop in de zakenwereld gesproken werd over prestaties. Het ging heel vaak om cijfers en dan bijna altijd over geld. Niet om de kwaliteit van je project. Dat kan je als kortzichtig beschouwen en in sommige gevallen is dat ook wel zo. Aan de andere kant: hoe leg je iemand buiten jouw vakgebied uit wat de inhoudelijke impact van een project is tijdens een netwerkborrel? Dat wordt een stuk simpeler als je het kwantitatief kan uitdrukken.De omzet, winst en groei van je bedrijf of project zijn voor iedereen met een beetje financiële kennis te snappen. Zeker als je dat kan afzetten tegen gemiddelden in je branche. In plaats van een kwartier door staan ratelen over de mooie kleuren op je nieuwe website (guilty!) maak je in 2 minuten duidelijk waar je staat en voor staat door dit soort getallen gereed te hebben. Voldoende interessante gesprekspartner: dan komt er vast een vervolggesprek over alle mooie kwalitatieve en bijzondere kanten van je project of business.


Twee hele simpele redenen waarom financiën cruciaal zijn om door te groeien. En waarom je een bepaalde basiskennis en inzicht in financiën nodig hebt om dat te bereiken. Staat praten en denken over geld je toch tegen? Bedenk dan goed wat daar achter zit. Je eigen vooroordelen over geld, misschien ingegeven door je opvoeding of door hoe je omgeving over geld praat tegen jou, kunnen daar een grote rol bij spelen. Zin om aan de slag te gaan met je financiële skills? Ik heb wat tips voor je om een begin te maken!


Je cijfers leren kennen: 3 tips om te beginnen

De stap om aan de slag te gaan met financiën kan groot zijn, zeker als je er in je dagelijkse werk of opleiding niks mee gedaan hebt. Daarom heb ik 3 tips voor je om de eerste stappen te zetten.


  1. Maak het persoonlijk: de winst- en verliesrekening van de organisatie waar je in werkt lijkt nu nog chinees. De vele honderden rijen en kolommen in excel van de afdeling financiën dansen voor je ogen: 'Dit ga ik nooit snappen', is het eerste wat in je opkomt. Logisch, financiën kunnen overweldigend zijn. Maak het daarom eerst persoonlijk. Iedereen in een organisatie heeft iets te maken met financiën: je kost zelf geld (salaris), je bereikt iets wat geld kost (investering) of oplevert (verkoop/subsidie/???). Begin eens met in kaart te brengen wat jouw persoonlijke financiële voetafdruk in je organisatie is. Werk je aan projecten of ben je zelf projectleider? Vertaal dat eens in financiën (dat deed je hopelijk al, maar anders: nu mee beginnen). Dat hoef je allemaal niet alleen te doen! Mijn ervaring is dat de afdeling financiën het altijd leuk vind als iemand interesse toont in hun vak en je graag op weg helpt. Onderliggende gedachte om je te helpen: 'wat zou ik doen als dit mijn eigen geld was?'

  2. Leer het jargon: heb je net als ik de dans ontsprongen bij economie op school? Of is het na die paar uur stampen in 2003 gewoon helemaal weggezakt? Zorg dat je weet wat de termen betekenen, zodat je weet wat je leest. En op een later moment weet waar je over praat. Ook dat gaat niet in één keer. Economische en financiële termen zijn soms ingewikkeld en het zijn er sowieso ontzettend veel. Ik beken eerlijk dat ik ook wel eens onder de tafel op mijn telefoon een afkorting opzoek, omdat ik echt niet weet waar het op slaat. Maar hoe meer termen je leert kennen, hoe makkelijker je je op het gebied van financiën beweegt. Er zijn allerlei basiscursussen en boeken te vinden, start met luisteren naar BNR of lees het Financieel Dagblad eens. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om de taal van financiën te leren kennen.

  3. Analyseer hoe jouw organisatie er financieel voor staat: Dit gaat alleen als je de cijfers ergens mag en kan inzien. Publieke organisaties maken hun financiën openbaar, zeker overheden. Bedrijven doen dat soms ook, dat hangt er vanaf hoe ze georganiseerd zijn. Maar vaak hoef je helemaal niet via het internet te zoeken. In steeds meer organisaties wordt transparant gemaakt hoe het er financieel voor staat. Bijvoorbeeld bij de jaarafsluiting of elk kwartaal. Was dat normaal een moment om een bak koffie te gaan halen? Gebruik die transparantie nu om meer over jouw organisatie en jouw eigen mogelijkheden te leren. Een andere optie is om aan jouw manager inzicht te vragen. Ook hier geldt: in steeds meer organisaties wordt die vraag gewaardeerd. Zeker als je inmiddels duidelijk hebt gemaakt dat je inzicht hebt in financiën en goede ideeën om hier aan bij te dragen.

Hoe ga jij om met financiën? Vind je het een leuk onderwerp, of ga je het liever uit de weg? Let me know!


Disclaimer: Ik weet dat er heel veel vrouwen uitstekend presteren in de financiële wereld en in andere sectoren op financiële posities. Maar zolang ik - als ik een stockfoto zoek over geld - nog alleen maar mannelijke modellen in beeld krijg, is er nog wel wat te winnen! Er is trouwens ook nog nooit een vrouwelijke minister van financiën geweest in Nederland....geeft te denken!


56 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven