• Erleyne Brookman

Een slimme meid.....


Als je alle ontdekkingen en fouten die ik in mijn 15-jarige loopbaan in 1 boek stopt, hoe zou dat er dan uitzien? Ik had er niet over nagedacht, tot ik het boek ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ van Vreneli Stadelmaier onder ogen kreeg. Wat zou ik mijn 15-jaar jongere zelf vertellen over werken als ik dat kon?


Maak het jezelf makkelijker

Toen ik begon met werken, was ik waarschijnlijk de meeste bleue werknemer die er rond liep. Niet alleen kom ik niet uit een nest met zakenmensen. Ik koos ook nog voor waarschijnlijk de minst zakelijke studie, die je kan verzinnen: Geschiedenis. Dus heb ik door schade en schande geleerd hoe ik me in de zakenwereld staande hield. En wat ik kon doen om te groeien, zonder dat het ten koste ging van mijzelf. Als ik dit boek van te voren had gehad, had het me ontzettend veel energie, kopzorgen en bijna-opgeven-momenten gescheeld.

Vreneli schrijft in makkelijk leesbare, korte hoofdstukken over alle zaken die je als startende vrouw tegen gaat komen. Niet allemaal tegelijk, en waarschijnlijk ook niet in elke functie. Maar ze bereidt je voor op wat er kan gebeuren. En geeft praktische tips om daar mee om te gaan zonder je eigen carrière te beschadigen. Had ik dat maar geweten, ging er regelmatig door mijn hoofd heen.

Om nog even terug te komen op dat plan: dat hoeft niet perfect te zijn. Dat plan is ook niet definitief. Je kunt dat plan net zo gemakkelijk vervangen door een nieuw plan, dat is helemaal niet erg.  VRENELI STADELMAIER

Bijvoorbeeld over je plan. Want veel vrouwen zoeken wel een leuke baan (guilty!), maar denken niet verder na over het verloop van hun loopbaan (guilty!). Waardoor ze werk aannemen dat ze best leuk vinden, maar wat ze niet brengt naar waar ze uiteindelijk willen komen (nogmaals; guilty!). Vreneli neemt je alvast mee in hoe je dat beter aan kan pakken. Maar ook in de gedachtengang dat je plan niet in beton gegoten is. You have permission to reinvent yourself, daily!


Soms is het gewoon vervelend

Ze waarschuwt je ook voor een les, waar ik mezelf nog regelmatig aan moet herinneren. Soms is het gewoon niet leuk. Soms moet je je anders gedragen dan je wilt, om iets gedaan te krijgen. En vraagt je doelen bereiken echt wel lange uren werken, vervelende klusjes, omgaan met mensen die je niet aardig vindt. Maar nu ben je daar van te voren voor gewaarschuwd. Dus kan je kiezen of het dat je waard is. Ik kan je vertellen: houd vol! Laat je niet afleiden door vervelend gedrag, een tegenslag of het gevoel dat niks mee zit. Het gaat voorbij en het wordt beter, ik beloof het.

Ze heeft ook het lef om daar je keuzes in je privéleven bij te betrekken. Want laten we eerlijk zijn: je kan nog zo graag een topfunctie willen. Als je het thuis niet goed geregeld hebt, ga je dat niet volhouden. Dat geldt voor mannen en vrouwen. Maar voor mannen is dat veel vanzelfsprekender. Dus wijst Vreneli je op de invloed die je zelf hebt in de keuze voor een partner en de afspraken die je met elkaar maakt. Laat je niet verleiden om met minder genoegen te nemen dan je verdient. Trap niet in de valkuil om het huishouden te runnen en een fulltime baan te hebben en je overal voor verantwoordelijk te voelen. De triple-burden zoals ze het zo goed omschrijft. Je bent met zijn tweeën. En de kans is groot dat je er ergens in je carrière alleen voor komt te staan, houd daar rekening mee!


Mijn eigen keuzes

Ontnuchterend, zo voelden die hoofdstukken voor me. Want ik had die fout ook gemaakt. En ik sta er inmiddels ook alleen voor. Maar juist door mijn goede baan krijg ik dat allemaal geregeld. En heb ik tijd, ruimte en geld in mijn leven om volop te genieten van mijn dochter. Ik ben niet afhankelijk geworden van een man die het wel voor elkaar heeft met zijn baan. Daar ben ik heel erg blij mee.

Ben ik het dan helemaal eens met alles wat Vreneli schrijft? Nee, dat kan ik niet zeggen. Ik heb 2 puntjes van kritiek. De eerste is manier waarop ze de verschillende fases in de ontwikkeling van je leiderschap beschrijft. Fase 3, de macht door prestaties, is een fase waarin veel mannen kiezen voor uiterlijke symbolen van macht. Een dikke auto, horloge, dure etentjes, je kent het misschien wel. Vreneli geeft aan dat veel vrouwen dit niet willen. Maar dat het bijna noodzakelijk is om wel mee te doen. Omdat je anders moeilijker de volgende fase bereikt.


Het spel en de knikkers

Ik ben het met haar eens dat je sneller gaat als je met dit spel mee doet. Maar ik weiger dit zelf. Veel vrouwen trouwens, en dat betekent niet dat het dan per se veel moeilijker wordt om door te groeien. Macht door prestaties kan je namelijk ook bereiken door, het woord zegt het al, prestaties. In plaats van uiterlijke machtssymbolen kan je je prestaties voor je laten spreken. Hoe? Dat hangt af van je organisatie. Ik werkte zelf in een zeer competitief ingesteld bedrijf toen ik in deze fase terecht kwam. Mijn oplossing was geen dikke auto, maar zorgen dat ik elke maand bovenaan stond in de ranglijst met best presterende managers. Ik reed ondertussen lekker door in mijn Toyota Auris en mijn tweedehands kleding.


Dat kan niet overal en dat heeft misschien niet altijd het gewenst effect. Maar denk na voor je je anders gaat voordoen dan je bent. Misschien zijn er wel andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Kijk ook eens naar andere vrouwen in je organisatie, hoe hebben zij dat voor elkaar gekregen? Lopen zij er ook bij als een macho-man? Of leiden zij vanuit een ander perspectief? Soms ontkom je er echt niet aan om met dit spel mee te doen, daar heeft Vreneli helemaal gelijk in. Kies dan of dat bij je past!


Negatieve effecten van voor jezelf opkomen

Een tweede puntje van kritiek is dat Vreneli te makkelijk voorbij gaat aan de negatieve effecten van mannelijk gedrag door vrouwen. Ik ben het 100% met haar eens dat we brutaler moeten zijn, lef moeten tonen en onze mond moeten open doen. En ik weet hoe moeilijk dat is. Dus moeten we elke mogelijkheid aangrijpen om vrouwen daar op te wijzen en ze er in te steunen. Maar dit gedrag heeft wel een prijs.

Voor jezelf opkomen als vrouw in de zakenwereld kan een negatief effect hebben op je reputatie. Waar mannen als krachtig worden gezien als ze dat doen, kan je als vrouw juist als ‘kreng’ of overdreven aangemerkt worden. ‘Vrouwtje, waar maak je je druk om’, dat soort opmerkingen. Dat is ontzettend vervelend en het duurt lang voor dat weer uit het systeem is. Aandacht vragen voor jezelf en je prestaties is als dansen over een dun koord. Je moet het doen om vooruit te komen. Maar te veel of ondoordacht betaal je een flinke prijs.

Het boek dat ik aan mijn dochter geef

Uiteindelijk had ik maar 1 conclusie toen ik het boek dicht sloeg: dit boek geef ik aan mijn dochter als ze de arbeidsmarkt betreedt. Of misschien al een jaar eerder, zodat ze zich goed kan voorbereiden. Sterker nog, het boek bracht me nu al op ideeën hoe zij zich op school beter kan voorbereiden en de dingen die ze wil voor elkaar krijgt. Door zich bewust te zijn van wat ze wil en hoe anderen daar op reageren.


Ben je geen starter meer? Ook dan is dit boek handig voor je. Want veel van de situaties die beschreven staan, maak je pas later in je loopbaan mee. Of op verschillende plekken op verschillende manieren. Je kan het boek dus constant als naslagwerk gebruiken als je een volgende stap maakt. Of als je in een situatie zit, waarbij je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Ik kwam zelf regelmatig tips tegen die ik nu weer kan toepassen. Kortom: koop dat boek en maak gebruik van alle tooling en materiaal die Vreneli daarnaast op haar website beschikbaar heeft.

18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven