• Erleyne Brookman

Het tegenovergestelde van perfectionisme is moed!

Bijgewerkt op: sep 3

Is alleen perfect goed genoeg voor je? Door die belemmerende gedachte beperk je je groei. Train je moed, en ervaar meer geluk.


Perfectionisme in de buitenwereld

Terwijl we staan te wachten in de rij voor een attractie in Disney California zie ik een groep meiden spelletjes spelen met hun mobiel. Samen, ze raden elke keer welke persoon de mobiel aangeeft dat ze zijn. Ze hebben veel plezier en het is een mooi tijdverdrijf in de urenlange wachtrij. Ondertussen kijk ik naar mijn eigen dochter, nog een stuk jonger, die aan mijn been hangt en zich te pletter verveelt.


De meiden vallen me om nog een reden op. Ze zien er allemaal uit alsof ze zo uit een instagram-post zijn weggelopen. Haren gedaan, netjes in de make-up. Geen kledingstuk uit vorm. Het is een beeld dat vast niet voor alle Amerikaanse meiden geldt, maar wel een beeld dat in het boek 'Brave, not perfect' van Reshma Saujani wordt bevestigd. Meiden hebben het gevoel dat alleen perfect goed genoeg is en worstelen in hun leven om daar aan te voldoen.Disneyworld castle
disneyworld: een plaats vol perfectie


Cultuurverschil met Nederland

Kijken we als vrouwen in Nederland op dezelfde manier naar ons uiterlijk (of in de bredere zin: naar ons leven)? Is alleen perfect goed genoeg? Hoewel ik zeker niet onbekend ben met het fenomeen perfectionisme heb ik het gevoel dat we hier een wat nuchtere blik op zaken hebben. De voorbeelden die Saujani beschrijft zijn in grote lijnen herkenbaar, maar de extremiteit niet. Misschien is het mijn eigen naïviteit, of de nuchterheid van mijn omgeving. Maar ik zie geen meiden die tot midden in de nacht aan hun huiswerk, sport, muziekinstrument, kleding en make-up werken om er morgen maar weer perfect mee voor de dag te komen.


Daarmee wil ik niet zeggen dat in onze cultuur perfectionisme geen probleem is. Zeker bij vrouwen. Het beeld dat meisjes wordt geleerd minder risico aan te gaan, geen dingen uit te proberen als ze niet enigszins zeker weten dat het slaagt, überhaupt minder uitgedaagd worden, herken ik in mijn omgeving en in zeker ook in het werk. Mannen steken eerder hun hand op om nieuwe zaken op te pakken. Aan vrouwen wordt veel vaker gevraagd of ze 'dat nu wel moeten doen' , 'het niet te zwaar is in combinatie met hun gezin' of gewoon of ze het wel aankunnen allemaal. Daarmee werken we voorzichtigheid en perfectionisme in de hand: je mag de stap pas zetten als je zeker weet dat je geen risico neemt! Hoe dit invloed heeft op het sollicitatieproces van vrouwen beschreef ik al eerder.


3 tips om perfectionisme aan te pakken

Saujani straalt actie uit. Het boek beschrijft de wetenschappelijke en theoretische basis van haar stellingen, maar ze wil vooral vrouwen in beweging krijgen. Dat doet ze met voorbeelden over hoe zij en andere vrouwen perfectionisme bestrijden (en overwinnen). Maar vooral met praktische uitdagingen om zelf je perfectionisme aan te pakken. En volgens Saujanie is de enige manier om je perfectionisme de baas te worden moed tonen. Dat betekent niet dat je net als ik op grote hoogte in rotsen en ijs moet gaan hangen. Dat kan op een veel toegankelijkere manier.


  1. Maak express een fout: eerlijk is eerlijk, dit idee stond mij verschrikkelijk tegen. Maar het werkt wel. Heb jij wel eens wakker gelegen, omdat je overdag per ongeluk een spelfout maakte in een belangrijke e-mail? Of omdat je iets vergeten was door te geven aan een vriendin of een collega? Wat gebeurde er de volgende dag? Niet zo veel waarschijnlijk. Saujani daagt ons uit om express fouten te maken. Zodat we leren met het gevoel van 'falen' om te gaan. En vooral zodat we ontdekken dat wat wij 'falen' noemen meestal door de buitenwereld amper wordt opgemerkt. En als iemand het al merkt, dat ze je alle kans geven om je foutje te herstellen. Geen man overboord dus. Wordt comfortabel met het gevoel dat je foutjes maakt. Zoals elk mens.

  2. Wordt fysiek sterker: dat past precies in mijn straatje! Door fysiek sterker te worden, zowel conditioneel als qua kracht, word je je bewust van wat je wel kan. Door fysiek sterker te worden, werk je aan je zelfvertrouwen. En je bent minder afhankelijk van anderen. Zelf gebruik ik altijd het voorbeeld van de glazen potjes. Hoe vaak heb je al aan iemand anders (een man?) gevraagd om een glazen potje te openen? Sinds ik sterker ben, heb ik die hulp niet meer nodig. Dat geldt voor het jampotje, maar op veel meer plekken. Fysieke kracht draagt bij aan je vermogen om risico's aan te gaan.

  3. Doe je klusjes zelf: ik moet iets opbiechten. Eigenlijk ben ik een beetje lui. Ik haat klusjes. Of het nu gaat om tanken, een band plakken of de kapper bellen. Ik stel het eindeloos uit en het liefst heb ik dat iemand anders het voor me opknapt. Daarbij vertel ik tegen mezelf dat ik dat ook helemaal niet kan. Dat het veel handiger is als een ander dat doet en ik belangrijkere dingen te doen heb. Dat kan natuurlijk een legitieme gedachte zijn, maar daarmee maak ik mezelf afhankelijk van anderen. En beperk ik de kans om nieuwe dingen te leren en moed te tonen. Door het bandenplak-experiment aan te gaan en het misschien te verprutsen. Wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat je een nieuwe band moet kopen. Daar kom je wel overheen.Neem afscheid van je perfectionisme

Afscheid nemen van je perfectionisme is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je opgegroeid bent met het idee dat je alles goed moet doen, neem je niet zomaar afscheid van die gedachten. Daar is behalve moed ook veel doorzettingsvermogen voor nodig. Begin daarom in kleine stappen. Ik vond de adviezen van Saujani verhelderend: overzichtelijk, praktisch en voor iedereen toepasbaar.


Het gaat niet om het loslaten van kwaliteit. Natuurlijk schrijf je bij voorkeur berichten zonder spelfouten. Natuurlijk wil je staan voor een bepaald niveau van je werk. Het gaat om de gedachten die je er van weerhouden risico te nemen. Buiten je comfortzone te gaan, zoals we dat zo mooi noemen tegenwoordig. Daar is niet alleen avontuur te vinden, maar ook groei. En als het mislukt? Prima, je tegenslagen zijn precies hetgene wat jou interessant maakt voor anderen. Niemand wil alleen maar succesverhalen horen. We worden het meest geïnspireerd van mensen die vielen en weer terug op stonden. Denk maar eens na over je eigen favoriete inspiratiebronnen. Lezen dus: Brave, not perfect

47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven