• Erleyne Brookman

Hoe krijg je betere feedback?

De zomervakantie is weer voorbij. We hebben nog ruim 4 maanden voor we het jaar 2020 afsluiten. Ben je net terug van je strandvakantie? Check dan hier hoe je van je eerste werkdag een succes maakt. Als je je werk weer onder controle hebt, ben je klaar om jezelf andere vragen te stellen: hoe staat het met mijn jaardoelen? Zowel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling als met de bedrijfsdoelstellingen. Wat kan ik deze maanden nog doen om mijn doelen dichterbij te brengen? En hoe organiseer ik feedback op wat ik tot nu toe gedaan heb?

Vrouwen ontvangen vagere feedback dan mannen

Dat laatste is een belangrijke vraag. Want het is voor vrouwen lastig om concrete feedback te krijgen op hun functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van Stanford. Als je straks concrete feedback wil in je beoordelingsgesprek - en hopelijk al eerder in de gesprekken die je met je manager of directeur hebt - dan is het verstandig nu al na te gaan denken hoe je dat voor elkaar krijgt. Mannen krijgen over het algemeen concretere feedback, die gericht is op actie om hun werk (en beoordeling) te verbeteren. Daarmee hebben ze een streepje op je voor: zij krijgen precies te horen hoe ze hun zwakke punten kunnen verbeteren. En daarmee hebben ze oook voorsprong bij het krijgen van een project of zelfs een promotie.


Feedback van een mannelijke baas is nog lastiger

Is je leidinggevende een man? Dat maakt het extra ingewikkeld. Zowel mannen als vrouwen geven vrouwen vagere feedback. Maar mannen die vrouwen feedback geven, vinden het nog lastiger om specifiek te zijn. Het gaat niet alleen maar om het soort feedback (concreet vs. vaag), maar ook om de hoeveelheid feedback. Het verbaast je misschien, maar uitgeschreven evaluaties van vrouwen zijn korter dan die van mannen. Mannen vinden het lastiger om vrouwen feedback te geven, omdat ze niet goed kunnen inschatten hoe zij hier op reageren. Tijd dus om zelf het heft in handen te nemen!
3 tips om betere feedback te krijgen

Het is best lastig om actief om feedback te vragen. Echte feedback waarmee je je resultaten en ontwikkeling verbetert. Horen dat alles goed gaat, of vage antwoorden over dat je iets vriendelijker kan zijn, daar heb je niks aan als je stappen vooruit wil zetten! Dus hoe doe je dat dan, om concrete feedback vragen?


  1. Wees niet tevreden met het eerste antwoord: vraag door als het niet concreet genoeg is. Als je alleen maar hoort dat je het goed doet, maar de scores op je beoordeling zijn niet perfect, vraag dan wat je moet doen om de maximale score te krijgen. Is er vaag commentaar op je gedrag? Vraag om specifieke voorbeelden en vraag of je baas precies wil omschrijven hoe jouw gedrag in dat geval anders of beter kan. Dit vraagt lef! Je krijgt alleen een eerlijk (en misschien iets pijnlijk) antwoord als je zelf ook open staat voor kritiek. Vergeet niet dat mannen het lastig vinden om concrete suggesties te geven, omdat ze bang zijn voor hoe je reageert.

  2. Bereid je goed voor: Je kan je baas helpen door zelf het gesprek goed voor te bereiden. Bedenk op welke momenten je niet de resultaten behaalde die je wilde. Of een situatie waarin je je niet zeker genoeg voelde om je punt te maken. Bespreek met je baas wat er gebeurde en waarom zij/hij denkt dat het niet gelukt is. Zo help je je baas aan een concreet voorbeeld waarbij jullie samen op zoek kunnen naar gedrag of acties die je verder helpen. Pro-tip: kom ook met situaties waarin je resultaten behaalde die boven verwachting waren. En probeer samen te identificeren waarom het toen lukte. Mooie reminder om te laten zien welke resultaten je behaald hebt de laatste tijd!

  3. Wees eerlijk: naar jezelf en naar je leidinggevende: Als je goede feedback wil, vraagt dat niet alleen iets van degene die jou feedback geeft, maar ook iets van jou. Soms is het lastig om te horen wat er nog niet goed gaat, of dat je nog verbeterpunten hebt. Degene die jou beoordeelt, moet er ook op vertrouwen dat je eerlijk naar jezelf en je rol kan kijken. Mensen die niet open staan voor feedback of er heftig op reageren: bedenk zelf maar eens hoe graag jij diegene wijst op verbeterpunten! Best lastig toch? Zorg ervoor dat je bereid bent om feedback te ontvangen. Natuurlijk betekent dat niet dat je het er altijd mee eens hoeft te zijn. Je mag best een ander inzicht hebben. De plek om dat uit te spreken: het gesprek met je baas! Niet na afloop op de gang tegen je collega's. Als jij volwassen en eerlijk omgaat met feedback is de kans dat je goede en eerlijke feedback ontvangt in de toekomst vele malen groter.
Wacht niet met feedback tot je beoordeling

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: wacht niet met feedback vragen tot het einde van het jaar als je in je beoordelingsgesprek zit. Hoe vaker je feedback krijgt, hoe vaker je de kans hebt om aan jezelf en je loopbaan te werken. Dus vraag eens om je heen hoe je het doet. Aan je baas, als je die spreekt, je collega's of een externe waar je een goede relatie mee hebt. Juist door vaker om feedback te vragen, wordt het makkelijker om er mee om te gaan. En hoe beter jij omgaat met feedback, hoe makkelijker het voor anderen wordt om je te helpen groeien. Laat die mannelijke baas maar eens zien dat hij totaal onterecht denkt dat je niet om kan gaan met feedback!


Wie ga jij deze week om feedback vragen?


35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven