• Erleyne Brookman

Hoe ver ga jij voor een baan?

Bijgewerkt op: sep 3

Nu de zomervakantie weer een paar weken voorbij is stappen we dagelijks met zijn allen in de auto naar kantoor. Met als resultaat: ‘s ochtends en ‘s avonds verspillen we uren in de file.


Reistijd belastender voor vrouwen

Recent onderzoek van de ABN Amro toont aan dat vrouwen minder willen reizen voor hun werk dan mannen. Het verschil is 21 kilometer enkele reis. Dat beperkt de carrièremogelijkheden van vrouwen. Misschien nog belangrijker: een lange reisafstand heeft een negatief effect op het welzijn van vrouwen. En niet bij mannen. Dat bleek uit eerder Brits onderzoek.

Een langere reistijd heeft een negatief effect op het welzijn van vrouwen.

Doordat vrouwen gemiddeld minder ver willen reizen, hebben ze simpelweg minder banen om uit te kiezen. En dat betekent minder kansen op doorgroei of een andere functie. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mezelf daar wel in herken. Ik werk op dit moment 63 kilometer van mijn huis. Omdat ik veel klantbezoeken afleg, is mijn gemiddelde reisafstand een stuk langer trouwens. Zeker na de zomervakantie kost het me energie om daar weer aan te wennen. Maar ik weet ook: een baan dicht bij huis is ook niet alles. Het plezier en de uitdaging van mijn werk winnen het van de luxe van minder reistijd.


Hoe maak je het makkelijker?

Gelukkig is er veel wat je zelf kan doen om een langere afstand makkelijker te maken. Hierbij een paar tips die ik zelf gebruik:

  1. Thuiswerken: het is nog lang niet overal vanzelfsprekend. Maar af en toe thuiswerken helpt om langere reistijd op de andere dagen dragelijker te maken.

  2. Pas je werktijden aan: Door kortere of juist langere dagen te maken, kan je je reistijd beperken. Doordat je minder dagen naar kantoor gaat. Of doordat je op gunstigere tijden reist.

  3. Openbaar vervoer: In de auto heb je al je energie nodig om op de weg te letten. In de trein kan je iets voor jezelf doen: alvast wat uitwerken, een boek lezen, mensen kijken. Een goede aansluiting is een randvoorwaarde natuurlijk. Bijkomend voordeel: reiskosten van het OV bieden fiscaal voordeel. Check dit bij je werkgever.

  4. Reis buiten de spits: ‘s Ochtends en ‘s avonds een uur in de file staan kost je bakken energie en tijd. Zonde! Kijk of je voor of na de spits kan rijden. Een Belgische site rekende uit hoeveel tijd je verspilt in de file.

  5. Gebruik je tijd nuttig: In de auto plan ik al mijn eerste telefoontjes van de dag in. En bij lange ritten kies ik voor een leuke podcast of luisterboek. Bijvoorbeeld via de luisterbibliotheek.

Mijn belangrijkste tip: ga in overleg. Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan je tijdens je sollicitatie al afspraken maken over hoe je met reistijd omgaat. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Check van te voren hoever de reistijd werkelijk is in de spits. Steeds meer navigatiesites geven je die optie. Het is mij vaker overkomen dat de schone reistijd van een uur in de spits bijna het dubbele werd.

Valt het reizen je in een bestaande functie tegen? Maak het bespreekbaar met je leidinggevende. Misschien is er wel een hele praktische oplossing mogelijk.


Thuis kan het ook anders!

Natuurlijk maak je afspraken met je werkgever over reizen en werktijden. Maar wat kan je nog meer doen om extra reistijd voor jezelf makkelijker te maken? Ik leerde bij elke baan, dat ik zelf veel meer kan doen om meer uren of meer reizen in te passen.

Voel jij je verantwoordelijk voor je huishouden? Goed zo, vooral zo houden. Dat betekent nog niet dat je alles zelf hoeft te doen. Het is even wennen, maar iemand die jou helpt met je huishouden, levert je ontzettend veel vrijheid op. Deze dwangneuroot vond het maar niks dat iemand anders in haar huis bezig was. De wc schoonmaakte, alle paperassen opruimde of mijn kleding streek. Tot ik besefte dat het idioot is om 10 minuten reistijd terug te winnen door buiten de file te rijden. En vervolgens in het weekend 4 uur lang mijn huis te poetsen. Of een uur door de supermarkt sjouwen met boodschappen.

Het is idioot om je in bochten te wringen om 10 minuten reistijd te besparen…..en vervolgens in je weekend 4 uur te verspillen aan je huis poetsen.

Mijn grootste struikelblok bestond uit de opvang voor mijn dochter. Als je meer reistijd hebt, wordt je meer afhankelijk van anderen. Je partner, flexibele opvang of afspraken met andere moeders in de buurt. Dat betekent je ego als moeder opzij zetten. Tenminste, zo voelde dat voor mij. In the end regelde ik het altijd. Nu mijn dochter wat ouder is, geeft dat me veel meer flexibiliteit. Ze vind het heerlijk om af en toe ‘baas in huis’ te zijn. Hoef ik niet meer elke 10 minuten op de klok te kijken bij mijn laatste vergadering van de dag.

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven