• Erleyne Brookman

Inspiratie: 'Alleen' van Tim Voors

Je moet wel heel graag avontuur opzoeken als je bereid bent om je gezin daarvoor een half jaar achter te laten in Nederland. Toch is dat precies wat Tim Voors doet. Hij loopt de Pacific Crest Trail (PCT), de beroemde 4.286 kilometer van Mexico naar Canada.


Tijdens zijn tocht komt hij zichzelf natuurlijk tegen. Zowel fysiek, mentaal als spiritueel. Ik vond zijn verslag een inspiratie om weer meer avontuur in mijn leven en werk te organiseren. Ik hoop dat jij dat ook krijgt na het lezen van deze inspiratieblog en het boek 'Alleen' van Tim Voors.



Cover Alleen Tim Voors


Alleen zijn is een vaardigheid

Tim merkt al snel in zijn boek op dat alleen zijn een bijzondere vaardigheid is. Een vaardigheid die we in de moderne wereld soms vergeten. Doordat we altijd in verbinding staan met anderen. Doordat een druk sociaal leven als succesvol wordt gezien. Doordat we niet meer gewend zijn even helemaal af te schakelen.


Tim neemt je langzaam mee in zijn besef dat alleen zijn iets is dat hij moet oefenen, waar hij mee om moet leren gaan. Een avontuur op zich: overgeleverd zijn aan je eigen gedachten. En alleen dat. Het vergt moed om die niet te overschreeuwen. Duizenden kilometers door de natuur lopen geeft je geen andere keuze.


Lessen van Tim Voors

Naast een prachtig reisverslag met prachtige foto's en schilderingen is het verhaal van Tim vooral inspirerend omdat hij de lessen die hij leerde voor zijn 'normale' leven met ons deelt. Het zijn er 5:

  1. Flexibel worden: in de bergen, weg van het normale drukke leven is relaxt reageren makkelijk. Tim's voornemen is om dat mee te nemen naar huis. Hij ontdekt dat hij zelf kan kiezen tussen een starre houding of om mee te bewegen. Een keuze die we allemaal hebben natuurlijk!

  2. Micro avonturen met zijn kinderen: avontuur hoeft niet groot te zijn. Door tijd voor elkaar vrij te maken en kleine avonturen aan te gaan, verbeter je de band en zorg je voor 1-op-1 tijd samen.

  3. Zuinig leven: als je een half jaar geleefd hebt met alleen zaken die je op je rug kan dragen, lijkt zuinig leven een makkie daarna! Tim besluit dat hij vooral schuldenvrij wil leven; geen slaaf meer zijn van de hypotheek. De PCT heeft hem bewuster gemaakt van waar het echt op gaat. Zuinig leven en avontuur staan elkaar niet in de weg, maar maken elkaar juist mogelijk.

  4. Een boek schrijven: na zijn tocht schrijft Tim dit boek. Inmiddels schreef hij ook een tweede boek: 'Niet alleen' over zijn wandeltocht door Nieuw-Zeeland. Tijdens de PCT besluit hij meer tijd te maken en rust te nemen om zijn creativiteit de ruimte te geven. Het resultaat mag er zijn!

  5. Meer trails lopen: wandelen werkt verslavend. Blijkbaar ook bij hele lange tochten. Zoals ik hierboven al schreef: Tim liep verder. Zijn voornemen om meer trails te lopen heeft hij dus behouden.

Meer lessen voor meer avontuur in je werk vind je hier

Inspiratie voor jouw dagelijks leven

Wat kan jij met de lessen van Tim in jouw dagelijks leven? Ik zet een paar ideeën op een rij:

  • Kies voor flexibiliteit: je hebt elk moment de keuze om star vast te houden aan je eigen patronen, structuur en gedachten. Of je leert meebewegen, met allerlei avonturen tot gevolg

  • Micro-avonturen: je kan op elk moment van de dag met iedereen een andere afslag nemen. Of je het van te voren afspreekt of niet, ga in je dagelijks leven eens iets anders doen. Neem een ander pad, spreek op een andere locatie af, stel eens een bijzondere vraag. Het avontuur ligt voor het grijpen!

  • Zuinig leven: Zoals Tim schrijft, biedt zuinig leven ruimte voor avontuur. Door minder afhankelijk te zijn van je bezit, is er meer tijd en budget om het avontuur op te zoeken.

  • Geef je creativiteit de ruimte: zorg voor voldoende rust en ruimte om elke dag iets creatiefs te doen. Iets wat jij leuk vindt, of het nu tekenen, schrijven of breien is. Creativiteit leidt tot meer creativiteit: door te starten word je zelf steeds creatiever. Niet morgen, maar meteen, al is het maar 10 minuutjes.

  • Trek er op uit! Niet iedereen wil of kan meer dan 4duizend kilometer lopen aan de andere kant van de wereld. Je kan er wel altijd op uit trekken! Een blokje om, een dagtocht, een weekendje weg: maak het avontuur zo groot als je aan kan. En ontdek dat je tot meer in staat bent dan je dacht!

Veel inspiratie voor nieuwe avonturen gewenst!

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven