• Erleyne Brookman

Meer diversiteit? Gewoon doen!

Bijgewerkt op: 23 mei 2020

Soms is het antwoord op een vraag zo simpel dat je het bijna niet kan geloven. Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het 'Kleine innovatieboek' van Kim Spinder las. De grote vraag 'hoe innoveer je binnen organisaties' heeft een simpel antwoord: gewoon. Gewoon beginnen, gewoon doen, gewoon proberen. Iets wat veel organisaties, vooral de grotere, in de loop van hun bestaan lijken te vergeten. Niet eindeloos kletsen, beleidsrapporten schrijven, een taskforce oprichten, nog meer vergaderen en als je eindelijk zo ver bent om te beginnen.......er achter komen dat de tijd jouw gat in de markt of het enorme risico in je bedrijfsvoering al lang heeft ingehaald. Vaak is gewoon gaan doen de makkelijkste manier om uit te vinden of iets werkt.


Diversiteit als veranderopgave


Terwijl ik het boek van Kim las, bedacht ik me dat we meer diversiteit eigenlijk helemaal niet bekijken als een innovatie-opgave. Misschien wel als veranderopgave, we willen natuurlijk iets veranderen. Hoewel ik dat in veel organisaties ook betwijfel. Ik ken geen organisatie die diversiteit op de innovatie-kalender heeft staan. De discussie over diversiteit komt vaak voort uit een maatschappelijke of sociale opgave. Op het gebied van HR, hoe komen we aan meer en betere talenten in onze organisatie? Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe zorgen we dat iedereen in onze organisatie dezelfde kansen krijgt? Of misschien een heel klein beetje aan innovatie gekoppeld, hoe zorgen we voor meer creativiteit en verschillende invalshoeken in ons team?


De discussie over diversiteit ontaardt vaak in een discussie over waarden.

Dat heeft tot gevolg dat de discussie over diversiteit vaak ontaardt in een discussie over waarden. Over wat goed of fout is en of zaken wel of niet met opzet bepaalde mensen benadelen. Door die waardeoordelen verval je vervolgens in emoties en dan gaat het al heel snel niet meer over wat er eigenlijk moet gebeuren: gewoon dingen gaan doen om het beter te maken. In plaats van een oordeel over acties in het verleden te vellen, is de discussie alleen nuttig als het een inzicht oplevert in hoe het beter kan. Om een eerste experiment mee te beginnen.


Meer diversiteit: gewoon doen


En daarmee volg ik meteen één van de adviezen van Kim op: steel ideeën. 'De kans dat iemand anders in de wereld al een oplossing heeft bedacht voor jouw vraag, is heel groot.' Wat als we diversiteit, wat dat dan ook betekent binnen jouw organisatie eens gaan oplossen als innovatieopgave in plaats van als HR-probleem. Wat betekent dat voor hoe je het aanpakt?


Ik heb in mijn eigen organisatie een tijd geleden 3 hele praktische tips gedeeld, die hier goed op aansluiten. Zonder allerlei poespas, ingewikkelde veranderingen of eindeloze discussie.


  1. Start het gesprek: Waar het allemaal mee begint: praten en luisteren. Nog lang voor er processen moeten veranderen, beleid aangepast of targets gehaald. Begin gewoon eens met praten over diversiteit. Het is prachtig als dat gesprek vanuit de top van de organisatie start. Maar dat hoeft niet. Een gesprek op gang brengen kan op elk niveau. Laat collega's weten dat dit een onderwerp is dat je bezig houdt. Waarschijnlijk vind je vanzelf medestanders. Misschien wel uit onverwachte hoek. En zet je diversiteit op de agenda.

  2. Maak rolmodellen zichtbaar: in veel organisaties laat de diversiteit in de top wel wat te wensen over. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen rolmodellen zijn, die anderen kunnen inspireren om ook die kant op te gaan. Zorg ervoor dat die rolmodellen bekend zijn. Nodig ze eens uit voor de teamlunch, interview ze voor jullie intranet, vertel je collega's over de mensen die je ontmoet op je zoektocht. Soms denken mensen dat ze niet door kunnen groeien omdat ze niet in het ideale of bekende plaatje van de organisatie passen. Het helpt om te zien dat anderen die stap al gezet hebben.

  3. Doe kleine procesaanpassingen: Je hoeft niet meteen al je HR-processen overboord te zetten om stappen naar meer diversiteit te nemen. Kleine aanpassingen hebben al effect. En onafhankelijk op welke positie je in de organisatie zit, jij kan daarover meedenken. Ben je de enige vrouw in je team? Stel voor om in de sollicitatiecommissie te zitten voor jullie zoektocht naar een nieuwe collega. Help je manager met het opstellen van een vacature-tekst die interessant is voor een bredere doelgroep dan jullie normaal aantrekken. Als je zelf wat meer te zeggen hebt, gaan deze stappen natuurlijk makkelijker. Maar zoals Kim in haar boek aangeeft: uiteindelijk moet er iemand gewoon beginnen.


Wanneer zet jij de eerste stap?


Ik weet dat het allemaal makkelijk klinkt vanuit mijn mond. Ik ben binnen mijn eigen bedrijf eindverantwoordelijke en ik stuur uiteindelijk alle processen aan. Diversiteit is een onderwerp dat vast op de agenda staat en inmiddels 'gewoon' geworden is. Maar dat was niet altijd zo. Net zoals jij heb ik een baas boven, meerdere zelfs. En collega's die er ook allemaal wat van vinden. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen gewoon te beginnen. In het begin was dat lastig, maar stap voor stap kreeg ik mensen mee. Tot de top van onze organisatie om was en we uiteindelijk de middelen (geld en mensen) kregen om echt het verschil te maken.


'Je kunt maanden, jaren nadenken, maar er is maar één manier om het te doen: gewoon beginnen.'

Dat lukt nooit als niemand een keer begint. Of zoals Lucien Engelen van het Radboud UMC aan Kim vertelt: 'Je kunt maanden, jaren nadenken, maar er is maar één manier om het te doen: gewoon beginnen.' Of Hermien van Triest van het ministerie van Buitenlandse zaken: 'Doe kleine dingen en doe ze snel.' Dat geldt voor innovatie, dus waarom niet voor diversiteit? Welke stap ga jij vandaag zetten?


Inspiratie nodig? Lees 'Het kleine innovatieboek' van Kim Spinder!

Meer informatie over Kim Spinder vind je op haar website: www.avanteers.nl

35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven