• Erleyne Brookman

Neem die stap!

Terwijl ik links en rechts de afgrond in kijk, besef ik me ineens hoe diep die is. Ik sta nog veilig op een stevig stuk rots. Voor me doemt een spleet van een meter breed op. Niks om je zorgen te maken, als je een halve meter van de grond staat. Maar ik gok dat ik hier zo'n 300 meter naar beneden kan vallen als ik verkeerd stap. Om het nog leuker te maken: ik ben niet gezekerd. Ik zit nergens aan vast, geen ketting, geen touw, ik heb mijn klimgordel niet eens om. Er is maar één mogelijkheid: een ferme stap vooruit en alle hoop op mijn evenwichtsgevoel. Ik sluit me af voor mijn omgeving.....en stap kalm over de afgrond heen.


Hoe een keuze niet maken je kan verlammen


Waarschijnlijk zit je op dit moment ook met een keuze in je maag. Of het nu gaat over een andere baan zoeken, ondernemer worden, je grenzen aangeven om voor jezelf te kiezen: als je niet oppast, ben je een groot deel van de dag in je hoofd bezig met wat je moet doen. Wat de goede keuze is, wat je verder gaat helpen. En hoe je risico's kan vermijden. Ik moet altijd terugdenken aan dat moment dat ik tijdens een graatbeklimming (de Jubiläumsgrat voor de liefhebber) over een diepe afgrond moest stappen. In tegenstelling tot mijn tochtgenoot stond ik minuten te twijfelen wat ik moest doen. Terwijl er eigenlijk helemaal geen keuze was: omkeren was op deze horizontale graat geen optie. Achter ons lagen passages die minstens net zo gevaarlijk waren.
En daarmee was de stap over de afgrond eigenlijk helemaal geen keuze. Nou ja, ik had natuurlijk de helikopter kunnen bellen. Dan kwamen ze me wel redden. Maar dat is wel het laatste waar ik aan dacht op het moment dat ik deze klim bijna had afgerond. Toch bleef ik wikken en wegen. Ging ik het doen? Wat kon er misgaan? Wat als ik eerst mijn tas over het gat gooide? Maar wat als dat niet goed ging en ik al mijn spullen vervolgens kwijt was? Toch maar stappen met die 10 kilo op mijn rug dan?


Voelt dat als verlammend? Dat is het ook. Het vervelende: al die gedachten helpen helemaal niks. Ze helpen niet in het proces om een keuze te maken. Ze helpen zeker niet om tot actie over te gaan. Ze kosten alleen maar energie, die hard nodig is voor de rest van de klim.


Jezelf aanzetten tot actie


Het was niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat ik op een lastig punt in een klim veel te lang stond te twijfelen. Het zit misschien in mijn karakter. Of het is iets wat ik mezelf heb aangeleerd, door al die keren dat mensen me er op wijzen dat wat ik doe heel gevaarlijk is. Uiteindelijk is de volgende stap zetten de keuze maken om vooruit te gaan. Net zoals in het gewone leven.


Want waarom kom je niet in actie? Waarom kies je niet voor avontuur, een andere baan en meer zichtbaarheid? Omdat wikken en wegen veilig is: zolang je nog aan het kiezen bent, kan er niks gebeuren. Zoals ik daar stond op die uitstekende rots. Nog met 2 voeten aan de grond, geen vuiltje aan de lucht. Kiezen is de stap zetten. Kiezen is risico aangaan. Kiezen is loslaten. In mijn geval letterlijk de grond onder mijn voeten kwijtraken.

Geen keuze maken is ook een keuze


'Beter een slecht besluit, dan geen besluit,' vertelde een coach me ooit. Maar dat gaat voorbij aan het feit dat geen besluit ook een besluit is. Niks doen betekent blijven hangen in het oude. In je vertrouwde omgeving, in wat je nu hebt. Of dat een goed of een slecht besluit is, kan je alleen zelf bepalen. Maar het is nog steeds een besluit: ik durf het niet aan. Ik blijf hier met mijn beide benen op de grond staan.


Wat zou er gebeuren als je die stap nou wel neemt? Het kan nooit zo gevaarlijk zijn als mijn stap over die afgrond. De kans dat je meteen 300 meter naar beneden valt in een rotsig ravijn is er niet. Ik wil je uitdagen om die stap gewoon eens te zetten. Begin met iets kleins waar je al lang over twijfelt. En voel de opluchting als je de keuze gemaakt hebt. Elke bewuste keuze maakt ruimte om meer van het leven te genieten en minder energie te verspillen aan twijfelen. Welke stap ga jij vandaag zetten?


27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven