• Erleyne Brookman

Noem jij jezelf ambitieus?


De afgelopen weken ben ik veel geïnterviewd. Eigenlijk meer toevallig dan gepland hield ik een kleine promotietour voor mijn nieuwe lezingen over vrouwelijk leiderschap. Het leuke van interviews is dat je vragen voorgeschoteld krijgt, waar jezelf niet over nadenkt. Zoals: Noem je jezelf ambitieus?


Is ambitie een vies woord?

Ik noem mezelf namelijk helemaal niet ambitieus. Misschien vind ik ambitie bij tijden wel een ‘vies’ woord. Want ik sta me voor op de maatschappelijke impact die ik wil maken. En dat ik daarvoor op invloedrijke posities zit, dat bestempel ik regelmatig als bijzaak. Waarom ik dat doe? Dat kan ik eigenlijk niet uitleggen. Het voelt niet prettig om mezelf ambitieus te noemen.


Dit artikel van Forbes legt het beter uit dan ik zelf kan. Hoewel vrouwen ambitie omarmen en dat als positieve eigenschap zien, noemen ze zichzelf niet ambitieus. Net als ik: ik vind het geweldig als vrouwen ambitieus zijn, moedig de mensen om mij heen dat ook duidelijk uit te spreken. Maar ik noem mezelf niet zo. Terwijl uit mijn loopbaan toch aardig wat ambitie blijkt.


Meer dan zakelijk succes

Ambitie bestaat in vele soorten en maten. Je zakelijke ambitie, maar ook je ambitie om gelukkig te zijn, een goede moeder zijn of fijne sociale relaties te hebben. Voor vrouwen is ambitie vooral een veelkoppig monster: betekent ambitieus zijn op het ene vlak ook dat je op een ander vlak je ambitie naar beneden moet bijstellen? Als ik zakelijk succesvol ben, betekent dat ik als moeder minder presteer? Of als partner of als vriendin?


Begrijp me goed, ik zou nooit zo naar iemand anders kijken. Maar ik merk dat ik die oordelen wel over mezelf heb. De omgeving, of de door mij ingebeelde omgeving, speelt daar een grote rol in. De vraag hoe ik alles combineer, kan ik begrijpen als een veroordeling. Terwijl iemand anders daar juist een compliment mee wil geven.


Zelfvertrouwen en erkenning

Daarnaast spelen zelfvertrouwen en erkenning een belangrijke rol. Zien ze wel hoe goed ik ben (of hoe hard ik werk)? Ben ik in staat om alles wat ik uitspreek ook te realiseren, of kan ik beter een toontje lager zingen? Die zaken beïnvloeden elkaar onderling: als jij gelooft in jezelf, is het ook makkelijker om jezelf te verkopen. En iets meer ambitie te tonen dan je op dat moment 100% zeker kan waarmaken. Om die kans wel te pakken, wel die promotie aan te gaan of een nieuw project te starten.


Een werkgever of manager kan je hierbij helpen. Door ruimte te maken voor ambities op meerdere vlakken. Door mensen (mannen en vrouwen) actief uit te dagen hun doelen te benoemen en na te streven. En door medewerkers die goed werk verrichten in het zonnetje te zetten. Ook als ze dat podium zelf niet pakken. Dat vraagt wat van de cultuur in je team: transparantie en acceptatie. Het moet ook goed zijn als je niet altijd 100% scoort. Zo is het makkelijker om ambitieuze doelen te stellen. Voel jij de ruimte om in jouw baan je ambities uit te spreken?

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven