• Erleyne Brookman

Opruimen voor meer avontuur

Ik moet iets toegeven....ik ben gek op opruimen. Gek als in: alle boeken van Marie Kondo gelezen, verslond haar Netflix-serie en die over minimalisme, ik gooi het liefst zo veel mogelijk weg en mijn huis zo leeg mogelijk. Niet dat mijn huis leeg is, in de praktijk heb je toch spullen nodig, gaat het leven gewoon door en oh ja, we zaten ook nog in een verbouwing. Maar ik ben er wel van overtuigd dat opruimen een belangrijke basis is voor meer avontuur. Hoe dat zit, leg ik je graag uit!


Marie Kondo voor je werk

Soms vraag je je af waarom je dingen pas zo laat ontdekt. Dat heb ik met het boek 'Opgeruimd op het werk' van Marie Kondo. Het stond al meer dan een jaar in de boekhandel voor ik het vond. Dat heeft vast iets te maken met mijn verbeten strijd tegen nieuwsbrieven in mijn mailbox. Uiteindelijk vindt het zijn weg wel weer. Het goede nieuws dus: Marie Kondo heeft een boek geschreven over opruimen op je werk!


En het is geweldig! Het gaat over je bureau opruimen (voor als je nog een bureau hebt), je mailbox, je papieren, je digitale documenten, maar vooral: hoe wil jij dat je ideale werkende leven er uit zie? En waar ben je dan de hele dag mee bezig en waar vooral niet mee? Net als met spullen in je huis adviseert Kondo naar alle onderdelen van je werk te kijken met de vraag: 'Does it spark joy?' Word je hier blij van?

hands holding fireworks at night sparks
Does it spark joy is het motto van Marie Kondo: nee? weggooien! ja? houden dan!

En dat geldt dan niet alleen voor het lelijke nietapparaat dat ooit eens achter in je la is beland. Nee Marie Kondo trekt het door naar alles: je vergaderingen, je netwerk, de teams waar je lid van bent. Gelukkig met voldoende realiteitszin om te beseffen dat je niet alles uit je werk kan schrappen: je hebt ook nog verantwoordelijkheden en afspraken natuurlijk. Maar wel om met een frisse blik te kijken wat je meezeult, omdat je zelf denkt dat het 'moet' en wat je eigenlijk wil doen.


Opruimen geeft ruimte

Je leest het al: ik ben enthousiast! Ik heb een hekel aan onnodige ballast. In mijn werk en als ik op avontuur ben. Ik geloof dat te veel spullen, te veel beslissingen en te veel informatie je verhinderen om de juiste dingen te doen. En vooral om oprechte aandacht te geven aan zaken die jij belangrijk vindt. Het gaat ook heel geleidelijk: je krijgt een boek, iemand nodigt je uit voor een afspraak, je wordt toch meegenomen in de ene belangrijke e-mail in de cc. En voor je het weet heb je een uitpuilende boekenkast, agenda of mailbox. Waar je geen overzicht over hebt, waar je als een berg tegenop ziet en waar geen einde aan lijkt te komen.


Marie Kondo to the rescue: ook op je werk dus. Haar werkwijze is even herkenbaar als uitdagend. Gooi alles van een bepaalde categorie op een hoop, bepaal of het past bij je ideale werkende leven en zo niet: gooi het dan weg. Ik hoor je al denken: wie heeft daar tijd voor? En dat is precies wat je hiervan leert: als je niet eens tijd hebt om je eigen zaken op te ruimen, dan zit je dus te vol.


Dat een opgeruimd bureau leidt tot meer productiviteit, dat is al meerdere malen wetenschappelijk bewezen. Rommel neemt letterlijk en figuurlijk ruimte in. Ruimte die je nodig hebt voor je creativiteit en je grootse plannen. Fysiek is dat makkelijk voor te stellen: als je lade vol zit met onbelangrijke papieren, etenswaren en oude pennen, is er geen ruimte voor de boeken die je inspireren, het aantekeningenboek met briljante ideeën en die ene bijzondere pen die je speciaal kocht om die ideeën in projecten om te zetten.


white desk jungle theme
Een opgeruimd bureau maakt je productiever

Dat geldt ook voor figuurlijke ruimte. Niet voor niks stelt David Allen in 'Getting things done' dat je hoofd de slechtste plek is om dingen te bewaren. Door in je hoofd ruimte te maken ontstaat ruimte voor creativiteit. In het geval van David Allen door een systeem waarin je taken, verplichtingen en ideeën verwerkt. Marie Kondo geeft je in aanvulling op Allen heel veel praktische tips om dat systeem op te zetten en aan te passen aan wat je persoonlijk gelukkig maakt.


Aan de slag

Dus waar wacht je nog op? Wil je meer ruimte in je hoofd, in je dag en in je leven? Begin met opruimen! Besteed aandacht aan de vraag hoe jouw ideale werkende leven er uit ziet en wees niet bang om de keuzes te maken die daarbij horen. Moeite om die keuzes te overzien? Begin met opruimen!15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven