• Erleyne Brookman

Waarom je een zakelijke mentor wil (en hoe vind je die dan)

Het wordt - voor ondernemers en mensen in loondienst - steeds vanzelfsprekender om een coach te hebben. Iemand die je ondersteunt in je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, om mee te sparren en even weg van de werkvloer dilemma's voor te leggen. Een zakelijke mentor is nog minder vanzelfsprekend. En dat is jammer, want een zakelijke mentor kan veel voor je betekenen.


Anders dan een coach, die zich vaak richt op een specifieke coachvraag en los staat van jouw werkomgeving, stelt een mentor haar/zijn kennis, ervaring en netwerk beschikbaar. Juist omdat jullie in hetzelfde werkveld, dezelfde organisatie of rol opereren. De mentor heeft al een schat aan ervaring opgedaan, omdat hij/zij meer senioriteit, meer vlieguren of een hogere functie heeft. De mentor heeft ook iets aan de relatie: een mentee (leerling) biedt de mentor de kans om de opgedane kennis en ervaring te delen en een jonger talent op weg te helpen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het zowel als mentee al mentor ontzettend waardevol is!


Waarom wil je een zakelijke mentor?


De relatie mentor en mentee is al eeuwenoud. Denk maar eens aan de gilden, de beroepsverenigingen uit de Middeleeuwen. Toen was er nog geen grootschalig georganiseerd beroepsonderwijs. Als je een vak wilde leren, dan ging je ergens in de leer. Je startte als 'gezel'. Na een vakopleiding mocht je na jaren de 'meesterproef' afleggen, waardoor je ook vakman werd. De relatie van leerling - vakman bestaat nog steeds. Voor veel beroepen geldt dat afkijken, nadoen en vervolgens zelf proberen de beste manier is om te leren. Geldt dat eigenlijk niet voor alles?


Toch denken we bij zo'n relatie eerder aan ambachten dan aan de kantooromgeving. Terwijl ook in het bedrijfsleven een mentor heel waardevol kan zijn. Net zoals je eigenlijk niet echt kan autorijden als je net je rijbewijs hebt gehaald, bereidt een opleiding je vaak maar voor een klein deel voor op je kantoorbaan (of elke andere baan). De kneepjes van het vak, die leer je in de praktijk. Dat kan door zelf elke fout uit het boekje te maken, maar hoe fijn is het om iemand te hebben die je daar bij helpt. Daar komt een zakelijke mentor om de hoek kijken.


Hoe vind je een zakelijke mentor?


Een zakelijke mentor vinden is niet zo makkelijk. Een coach vind je door eens rond te vragen, te googlen op je specifieke vraagstuk of doordat jouw organisatie zelf coaching aanbiedt. Jij, of jouw werkgever, betaalt de coach vervolgens om met jou aan het werk te gaan. De relatie tussen een mentor en een mentee heeft een ander karakter. Ten eerste steekt de mentor vrijwillig tijd in jouw ontwikkeling. Omdat diegene gelooft dat jij er iets aan hebt. Omdat de mentor gelooft dat je iets kan bereiken bijvoorbeeld. Dat 'geloven' slaat de spijker op zijn kop: de mentor moet iets in je zien, wat het waard maakt om tijd en energie in je te steken. Dat is ontzettend persoonlijk. Dat maakt de relatie ook authentiek en waardevol.


Daarnaast is het vinden van een zakelijke mentor ook afhankelijk van de mensen die je zelf in je netwerk hebt. Je bent wie je kent, geldt helaas ook in dit geval. De rol van mentor is niet voor iedereen weggelegd. Als jij je tijd op het werk (en daarbuiten) vooral doorbrengt met gelijkgezinden, in de kroeg hangt met vriendinnen van je eigen leeftijd en nooit over je werk praat, is de kans klein dat je iemand tegenkomt die de rol van mentor kan (en wil) vervullen.


Voor vrouwen is er een extra hindernis. Het vinden van een vrouwelijke mentor in de top van jouw organisatie of sector is vaak lastig. Omdat er nu eenmaal minder vrouwen beschikbaar zijn. Mannen vinden het moeilijker om als mentor op te treden voor een vrouw. Omdat zij niet de indruk willen wekken andere intenties te hebben. Of bang zijn vrouwen niet te kunnen helpen met problemen waar zij vanwege hun gender tegenaan lopen. Die angst is onterecht trouwens: vaak biedt een blik vanuit een ander perspectief juist veel waarde.


3 tips om een zakelijke mentor te vinden


Het is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Zelf vond ik in verschillende organisaties verschillende mentoren, die me hielpen. Het heeft deuren voor me geopend en ik heb er ontzettend veel van geleerd. Daarom deel ik graag mijn 3 tips om een zakelijke mentor te vinden:


  1. Wees zichtbaar: zoals ik net al aangaf: hier geldt: je bent wie je kent. Maar dat geldt ook andersom. Zorg dat mensen weten wie je bent, wat je doet en wat je wil. Hoe meer mensen je kennen, hoe groter de kans dat je bij iemand opvalt. Dat betekent niet dat je 10.000 volgers moet hebben op Instagram. Je moet zichtbaar zijn op de juiste plekken. Bedenk waar je mentor vandaan kan komen. Uit je eigen organisatie? Uit je vakvereniging? Uit een zakelijk netwerk? Zorg dat je daar zichtbaar bent en gevonden wordt. Dat kan door een stapje extra te zetten, aanwezig te zijn op evenementen of eens een artikel te schrijven. Ik vond mijn zakelijke mentor (of hij mij) doordat ik op Twitter een artikel postte over mijn vak. Een paar weken later had ik een koffie-afspraak om mijn ideeën te bespreken.

  2. Spreek je ambitie uit: Wees heel duidelijk over wat je wil tegen een (potentiële) mentor. Het is een persoonlijke relatie waar je allebei veel tijd in steekt. Dat is zonde als jullie niet hetzelfde willen. Bedenk welke obstakels je tegenkomt of wat je nodig hebt om je ambities te verwezenlijken. Hoe duidelijker jij bent, hoe beter je mentor in kan schatten of zij/hij iets voor je kan betekenen. Of je misschien beter kan koppelen uit iemand uit haar/zijn netwerk.

  3. Bel niet de halve wereld en hun vrienden: een mentor vinden is een delicaat proces. Ik heb het al een paar keer genoemd: het gaat om een persoonlijke relatie. Het heeft dus ook geen zin om je hele LinkedIn lijst een berichtje te sturen om te vragen of ze misschien je mentor willen zijn. Eigenlijk vindt een mentor jou en niet andersom. Is het ongepast om iemand te vragen of die je mentor wil zijn? Zeker niet, maar doe dat pas als je elkaar al kent en er een duidelijke klik is. Als vrouw is het extra belangrijk om die vraag te stellen, omdat mannelijke mentoren het lastig vinden om dit zelf aan te bieden.

Helaas is succes niet gegarandeerd. Het vinden van een zakelijke mentor lukt niet altijd. En soms vind je ineens iemand, terwijl je helemaal niet op zoek was. Gelukkig kan een coach ook veel voor je betekenen. Hoe is dat bij jou? Heb jij al een zakelijke mentor?
66 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven