• Erleyne Brookman

Waarom je geen digital nomad hoeft te zijn voor avontuurlijk werk

Droom jij er van om met je laptop de hele wereld door te reizen? Af en toe aan de rand van het zwembad wat werk te doen. Vooral genieten van je vrijheid en op avontuur gaan.....


De laatste jaren is het combineren van reizen en werken steeds populairder geworden. Zogenaamde digital nomads verdienen de kost met op afstand freelance werk doen terwijl ze de wereld over trekken. Maar je hoeft helemaal je leven niet radicaal om te gooien om toch meer avontuur in je werk te halen! Hoe dan wel? Ik leg het voor je uit.


Leer van Tim Ferris - 'de 4-urige werkweek'

Als je de klassieker van Tim Ferris nog niet gelezen hebt, kan ik je zeker aanraden om dat alsnog te doen. In 'de 4-urige werkweek' legt Tim Ferris precies uit hoe je met weinig werk toch het leven van je dromen kan bereiken. Daarbij richt hij zich op iedereen: de mensen die huis en haard achter zich willen laten en een eigen digitaal bedrijf willen opstarten. Maar ook mensen die in loondienst zijn en hun werk minder overheersend willen maken in hun leven.


Zijn belangrijkste les: laat het gevoel los dat je vooral 'druk' moet zijn. Experimenteer door minder aanwezig te zijn op je werk, bij vergaderingen of überhaupt minder werk uit te voeren. En kijk of het iemand opvalt! Meer focus op wat er echt toe doet, waardoor je meer tijd over houdt voor jezelf. Een leuke tip: probeer gewoon eens niet naar kantoor te gaan en niet bij vergaderingen te verschijnen. Kijk vervolgens hoe lang het duurt voor het iemand opvalt. Langer dan je denkt waarschijnlijk! Je weet zelf vaak heel goed waar je aanwezigheid echt bijdraagt en waar je vooral alleen maar aanwezig bent.


Digital nomad met een normale baan
Werken hoeft niet op kantoor of thuis. Zoek een omgeving die bij je past

Hybride werken: creëer zelf mogelijkheden

Ongeveer 1 dag in de week werk ik niet op kantoor en ook niet vanuit thuis of een klantlocatie. Dan werk ik namelijk als digital nomad. In mijn geval vanuit mijn camper, meestal in de Ardennen. Dan kan ik 's avonds namelijk nog even sportklimmen of trailrunnen. Het was een flinke stap om mijn videocalls vanuit de camper te houden. Achteraf was al mijn twijfel en weerstand alleen nergens voor nodig.


Ik heb 2 zaken geregeld om op reis te werken:

  1. elke vrijdag houd ik 'meetingless-friday': in principe plan ik geen afspraken in, maar werk ik geconcentreerd aan taken die af moeten. Ik ben niet bereikbaar voor ad hoc dingen. Daardoor is het makkelijker om vanaf een andere locatie te werken.

  2. een steeds groter deel van mijn afspraken doe ik digitaal. Daarbij heeft corona natuurlijk enorm geholpen. We zijn niet meer anders gewend. Maar ook daarvoor was ik al bezig om mijn werk zo in te richten.

Natuurlijk heeft niet iedereen de vrijheid om zijn eigen agenda in te delen of werkplek te kiezen. Maar in overleg is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt! Inmiddels is een andere collega ook gestart met af en toe werken vanuit zijn camper. En weer iemand anders werkt een gedeelte van het jaar vanuit zijn vakantiehuis.


Digtal nomad
Overal werken vanuit je camper

Digital nomad heeft ook zijn nadelen

Af en toe een dag werken vanuit een vakantiehuis, je camper of een leuk koffietentje maakt je natuurlijk nog geen digital nomad. Het brengt alleen wat meer avontuur in je werk! En zeg nou zelf, digital nomad zijn heeft ook zijn nadelen.


Ik ben blij als ik na een paar dagen ergens anders weer met mijn leuke collega's op kantoor kan afspreken. Vanzelfsprekend een team heb waar ik op terug kan vallen als ik het ook even niet meer weet. En dat ik tijdens grotere reizen niet ook nog aan mijn werk hoef te denken (halleluja, echte vakantie!).


Jij bepaalt wat voor jou fijn werkt en belangrijk is. We dromen allemaal wel eens van een heel ander leven. Vergeet niet dat een ander leven ook zijn nadelen heeft. En dat je in je eigen leven vaak veel meer kan aanpassen dan je denkt! Lees hier alvast 13 tips om meer avontuur in je dagelijkse werk te halen.


9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven